fbpx

Zneužili súcit ľudí: Z vyzbieraných tisícov na choré deti išlo len minimum

Zdroj: Unsplash/Piron Guillaume, Katt Yukava

Podľa českých Noviniek, polícia odhalila podvodnú charitatívnu zbierku, ktorá mala za cieľ pomôcť onkologicky chorým deťom, no namiesto toho sa ukázalo, že väčšina peňazí skončila v rukách podvodníkov. Dvaja muži, ktorí boli zadržaní v marci tohto roka, od vyše 3700 ľudí vyzbierali takmer sedem miliónov korún (takmer 300 tisíc eur), no reálne na pomoc deťom poslali len 70 tisíc. Zvyšné peniaze použili na vlastné obohatenie a luxusný životný štýl.

Zbierka pod názvom „Dopřej léčbu“ využívala príbehy ťažko chorých detí, ktorých fotografie a príbehy boli ukradnuté z legitímnej charitatívnej platformy Donio. Polícia označila tento prípad za veľmi sofistikovanú trestnú činnosť, pretože projekt sa na prvý pohľad javil ako dôveryhodná nezisková organizácia. Podvodníci vytvorili spoločnosť, prenajali si priestory v Opave a Ostrave, kde zriadili callcentrum. Zamestnanci tohto callcentra telefonovali ľuďom a žiadali ich o finančné príspevky na pomoc ťažko chorým deťom. Za každý získaný dar dostali províziu vo výške 300 korún (približne 10 eur) .

Reprofoto Dopřej léčbu

Pri domových prehliadkach polícia zaistila peniaze, autá a elektroniku v hodnote približne 1,4 milióna korún. Dvaja hlavní podozriví, Dominik Šerák a ďalší muž, ktorého identita nie je verejne známa, sú obvinení z podvodu, za čo im hrozí trest od dvoch do ôsmich rokov väzenia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie