fbpx

Odborníci varujú pred nebezpečnými energetickými nápojmi: Prečo by ste sa im mali vyhnúť

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Pitím veľkého množstva kávy, coly alebo energetických nápojov si môžete postupne poškodiť srdce, varuje nová štúdia. Všetky tieto nápoje obsahujú kofeín, a podľa nového výskumu sú ľudia, ktorí denne konzumujú viac než 400 miligramov kofeínu, vystavení vyššiemu riziku vzniku srdcových ochorení, informuje portál healthyday.com.

 

Množstvo denného kofeínu uvedené v štúdii zodpovedá štyrom šálkam kávy, desiatim plechovkám sódy alebo dvom energetickým nápojom, uviedli výskumníci.

Podľa štúdie, konzumácia tohto množstva kofeínu denne významne zvyšovala srdcový tep a krvný tlak v priebehu času. Tí, ktorí pili najvyššie množstvá – 600 miligramov denne – mali výrazne zvýšený srdcový tep a krvný tlak aj po piatich minútach odpočinku po trojminútovom kroku teste.

 

Vzhľadom na jeho účinok na autonómny nervový systém môže pravidelná konzumácia kofeínu vystaviť inak zdravých jednotlivcov riziku hypertenzie a iných kardiovaskulárnych problémov,“ povedal hlavný výskumník Dr. Nency Kagathara zo Zydus Medical College and Hospital v Dahode, India. „Zvyšovanie povedomia o týchto rizikách je kľúčové na zlepšenie srdcového zdravia pre všetkých.

Kofeín spôsobuje rôzne metabolické účinky

  • Stimuláciu centrálneho nervového systému.
  • Uvoľňovanie voľných mastných kyselín z tukového tkaniva.
  • Vplyv na obličky, čo zvyšuje močenie a môže viesť k dehydratácii.

 

Kofeín sa nachádza v káve, čaji, niektorých nealkoholických nápojoch, čokoláde a energetických nápojoch. Pitie kávy v rozumných množstvách je zvyčajne bezpečné pre srdce. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporúča, že zdraví dospelí môžu bez problémov konzumovať 4 až 5 šálok kávy denne.

Niektorí ľudia môžu byť na účinky kofeínu citlivejší, čo závisí od ich zdravotného stavu a užívaných liekov. Tehotné a dojčiace ženy by mali svoj príjem obmedziť na 2 až 3 šálky denne. Americká akadémia pediatrie odporúča, aby deti a adolescenti úplne vynechali kofeín a iné stimulanty.

 

Ľudia zvyknutí na kofeín môžu pociťovať abstinenčné príznaky do jedného dňa po poslednej konzumácii, aj keď tieto príznaky zvyčajne ustupujú do 24 až 48 hodín. Abstinenčné príznaky nie sú nebezpečné, ale môžu byť nepríjemné. Okrem bolesti hlavy môžu zahŕňať aj úzkosť, únavu a ospalosť.

 

Preto je dobré konzultovať so svojím zdravotníckym odborníkom, či je pre vás bezpečné konzumovať kávu alebo iné nápoje obsahujúce kofeín.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie