fbpx

Smiech ako zrkadlo do duše: Čo všetko o vás odhalí spôsob, akým sa smejete?

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Cemrecan Yurtman, Habila Mazawaje

Smiech je jedným z najprirodzenejších prejavov ľudských emócií, no jeho význam ide oveľa ďalej než len vyjadrenie radosti. Smiech totiž môže veľa prezradiť o našej osobnosti, našom sociálnom postavení a dokonca aj o našich vzťahoch s ostatnými, píše Huffpost.

Podľa Sophie Scott, riaditeľky Inštitútu pre kognitívnu neurovedu na University College London, ľudia sa smejú najmä zo sociálnych dôvodov. „Ľudia sa smejú vtedy, keď sú s tými správnymi ľuďmi a v správnej nálade,“ hovorí Scott. Smiech nie je len prejavom radosti, ale aj signálom, že sa cítime pohodlne a že máme radi ľudí, s ktorými sme. Výskum ukázal, že máme až 30-krát väčšiu pravdepodobnosť smiať sa, keď sme s inými ľuďmi než keď sme sami.

Smiech tiež slúži ako forma neverbálnej komunikácie. „Smiech spája rôzne prvky reči tela, ako sú úsmev, otvorené ústa, zobrazené zuby, zaklonená hlava a ohnuté telo. Výskumy ukazujú, že čím viac sebavedomí a spontánni sme, tým silnejší a prirodzenejší je náš smiech,“ vysvetľuje odborníčka na reč tela Patti Wood.

Smiech a jeho vplyv na naše vzťahy

Smiech je tiež mocným nástrojom na posilnenie sociálnych väzieb. „Smiech signalizuje pocit bezpečia a dôvery v skupine, čo pomáha regulovať intenzívne emócie, ako sú stres, úzkosť a hnev,“ hovorí klinická psychologička Natalie Dattilo-Ryan. Keď sa ľudia spolu smejú, znižujú sa hladiny stresového hormónu kortizolu a dochádza k nárastu endorfínov, čo zlepšuje náladu a zvyšuje pocit pohody.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie