fbpx

EÚ zasahuje na Madeire: Španielske hasiace lietadlá a satelity pomáhajú v boji proti katastrofálnemu požiaru

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Európska únia minulý týždeň na žiadosť Portugalska aktivovala svoj satelitný systém Copernicus, aby pomohla monitorovať lesný požiar, ktorý už týždeň ohrozuje les zapísaný na zozname UNESCO. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

 

Podľa hovorcov Európskej komisie, žiadosť Portugalska o pomoc pri požiari, ktorý zúri na ostrove Madeira, bola doručená v stredu večer. V reakcii na túto žiadosť poslala EÚ dve hasiace lietadlá zo Španielska. „Tieto lietadlá budú podporovať miestne úsilie v ťažkom teréne,“ uviedol hovorca EK Balázs Ujvári.

 

Okrem toho EÚ aktivovala svoj satelitný systém Copernicus na monitorovanie požiaru, ktorý ohrozuje svetové dedičstvo UNESCO. „Komisia bude naďalej sledovať situáciu a v prípade potreby sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc,“ dodal Ujvári.

 

Podľa programu EÚ Copernicus požiar do stredy popoludnia spálil 4937 hektárov pôdy, pričom za posledných 24 hodín zhorelo 545 hektárov. Na Madeire, ktorá je v súčasnosti plná turistov, bojuje s požiarmi približne 150 hasičov na dvoch hlavných úsekoch.

 

Požiar vypukol minulú stredu v odľahlej oblasti Ribeira Brava na západe ostrova a rozšíril sa aj do susedných oblastí Camara de Lobos a Ponta de Sol, vďaka silnému vetru a vysokým teplotám. Minulý rok na Madeire zhoreli tisíce hektárov porastov a v roku 2016 pri požiari v blízkosti mesta Funchal zahynuli najmenej tri osoby.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie