fbpx

Smrteľný vírus opičích kiahní sa šíri: Ako reagujú krajiny na nový nebezpečný variant? Je Slovensko v bezpečí?

Zdroj: CDC's Public Health Image Library, Unsplash/National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Thajsko potvrdilo prvý prípad nebezpečného nového variantu vírusu mpox, pričom krajiny v Ázii prijímajú opatrenia na ochranu svojich hraníc. Informuje o tom aj independent.co.uk. 

Thajsko sa stalo prvou ázijskou krajinou, ktorá potvrdila výskyt nového variantu vírusu mpox, známeho ako Clade 1b. Tento variant, ktorý sa považuje za nebezpečnejší a potenciálne smrteľnejší ako tie predchádzajúce, bol prvýkrát identifikovaný v Afrike a jeho rýchle šírenie spôsobilo veľký poplach nielen v Ázii, ale aj v iných častiach sveta.

Podľa thajských zdravotníckych úradov sa tento variant mpoxu zistil u 66-ročného Európana, ktorý nedávno pricestoval z africkej krajiny, kde bol vírus aktívne prítomný. Tento prípad okamžite vyvolal alarm a prinútil regionálne zdravotné orgány k rýchlym opatreniam, vrátane zintenzívnenia hraničných kontrol a zvýšenia pohotovosti v zdravotníckych zariadeniach.

Riziko a reakcie v Ázii

Krajiny po celej Ázii začali urýchlene zvyšovať svoje obranné opatrenia v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu. Medzi hlavné opatrenia patrí sprísnenie kontrol na letiskách a hraničných priechodoch, dôsledné monitorovanie cestujúcich prichádzajúcich z postihnutých oblastí a zvyšovanie povedomia medzi zdravotníckymi pracovníkmi o príznakoch a diagnostických postupoch pre nový variant mpoxu.

Hoci európske zdravotnícke úrady zatiaľ nepovažujú globálne riziko šírenia vírusu za vysoké, v Ázii je situácia vnímaná s väčšou vážnosťou, najmä vzhľadom na rýchlosť, akou sa vírus rozšíril v Afrike. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyhlásila stav núdze v oblasti verejného zdravia práve kvôli tomuto novému variantu mpoxu, čo ešte viac umocnilo obavy z jeho potenciálneho globálneho rozšírenia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie