fbpx

Nebezpečné látky v mejkapoch: Známe značky pohoreli, niektoré obsahujú aj ZAKÁZANÚ prísadu

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Ženy hľadajú spôsoby, aby mali pleť krásnu, hladkú a bez akýchkoľvek nedostatkov. Siahajú aj po výrobkoch, ktoré podľa najnovších zistení obsahujú problematické látky.

Ženy si na tvár rady nanášajú mejkap, aby prekryli nedokonalosti a ukázali pleť v najlepšom svetle. Medzi obľúbenú formu mejkapu patrí ten v tekutej podobe, čiže foundation, ktorého zloženie nežné pohlavie rozhodne nepoteší, píše Pravda.

Dáni realizovali test, pri ktorom sa pozreli na zloženie mejkapov známych značiek, nuž a nedopadol najideálnejšie.  Všetky skúmané výrobky sú pritom dostupné aj na slovenskom trhu. Polovica testovaných produktov obsahovala problematické zlúčeniny.

Severskí výskumníci z dánskej spotrebiteľskej organizácie Forbrugerrådet Tænk otestovali 18 značiek mejkapov. Netestovali ich kvalitu ani kozmetické vlastnosti, zamerali sa výlučne na fakt, či (ne)obsahujú problematické zlúčeniny, medzi ktoré radíme endokrinné disruptory, ktoré sú schopné negatívne ovplyvniť hormonálny systém tela či vývoj plodu v tele matky. Prispievajú tiež k vzniku karcinómu prsníka, prostaty alebo k zmenám v imunitnom systéme, či k vytvoreniu metabolických porúch.

Medzi endokrinné disruptory patria (na obale kozmetiky ich hľadajte pod týmito názvami):

  • benzyl salicylát
  • ethylhexyl metoxycinamát
  • 2-ethylhexyl salicylát
  • homosalát
  • methylparabén
  • oktokrylén

Všetky uvedené látky sa používajú ako UV filtre a našli sa v produktoch s deklarovaným ochranným faktorom proti UV žiareniu. Naskytá sa otázka, či nie je jednoduchšie siahnuť po bežnom mejkape bez UV filtra a doplniť ho radšej „opaľovacím prípravkom“, ktorý neobsahuje uvedené látky?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie