fbpx

Slovensko bude ešte viac odkázané na dovoz mäsa. Známa firma skončila s produkciou

Ilustračné foto muža a snímka na kamión firmy Nourus – Mäso. Zdroj: FREEPIK/jcomp, Nourus – Mäso

Slovensko má nedostatok bitúnkov, keďže mnohé veľké firmy skrachovali. Najnovšie sa teraz aj jeden z najväčších slovenských bitúnkov ocitol v ťažkej finančnej situácii. Firma z Tešedíkova prepustila už desiatky ľudí a rozhodla sa pre ďalšie radikálne škrty. Končí so zabíjaním zvierat na produkciu mäsa. Radšej sa preorientuje na krmivá pre psy a mačky.

Firma Nourus – Mäso, ktorá patrí rodine Tóthovcov, požiadala o reštrukturalizáciu a snaží sa tak odvrátiť krach. Informuje o tom Denník N, pre ktorý vedenie spoločnosti vysvetlilo, čo je hlavným dôvodom konca bitúnku. Ceny zvierat od farmárov stúpali oveľa viac ako ceny bravčového mäsa dodávaného mäsiarom.

„V tomto biznise zarábajú len chovatelia a mäsiari, bitúnky sú na tom veľmi zle,“ konštatoval konateľ firmy Norbert Tóth. Ešte donedávna sa pritom podniku darilo. No vlani po dlhých rokoch ziskov spadol do straty až skoro dva milióny eur.

Zo zahraničia sa dováža mäso za pol miliardy

Uzavretie bitúnku Nourus – Mäso ešte viac zhoršuje situáciu na slovenskom trhu s mäsom. V posledných rokoch sa niekoľko veľkých bitúnkov dostalo do finančných ťažkostí a zaniklo, čo spôsobilo zníženie kapacít na spracovanie mäsa.

V dôsledku toho sa slovenskí chovatelia čoraz častejšie obracajú na zahraničné jatky a Slovensko musí dovážať veľké množstvo mäsa, a to v hodnote až pol miliardy eur ročne.

Výroba iba pre psy a mačky

Firma sa teraz vydala na novú cestu. Prechádza na výrobu iba pre psy a mačky. Tóthovci veria, že výroba krmiva pre zvieratá je pre nich ziskovejšia a umožní im splatiť dlhy. „Ceny výrobkov pre domácich miláčikov sú výhodnejšie a my už máme s týmto typom výroby skúsenosti,“ povedal pre denník konateľ firmy.

Budúcnosť bitúnku Nourus – Mäso je neistá. Záchranu podniku sprevádzajú výrazné redukcie. Ako píše denník, počet zamestnancov sa znížil z pôvodných 70 na niečo vyše 20. Ak sa firme nepodarí úspešne oddlžiť, hrozí jej bankrot. Ak to odvráti, eventuálne by mohla v budúcnosti obnoviť bitúnok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie