fbpx

Počítanie mu akosi nejde: Šutaj Eštok si vo videu k výročiu okupácie zmýlil dátum. V príhovore nevynechal ani útoky

Príhovor ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka k 56. výročiu vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR. Foto: reprofoto, FB/Matúš Šutaj Eštok, TASR/archív, Miroslav Vojtek,

Pripomenuli sme si smutné výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Niektorí politici využili príležitosť sa prihovoriť občanom s posolstvom. Ministrovi vnútra sa ale nedarilo s matematikou.

V stredu 21. augusta si Slovensko a Česko pripomenulo 56. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy. Tzv. socializmus s ľudskou tvárou, ktorého snahou bolo reformovať režim, však nebol vo svete rozdelenom železnou oponou a pri veľkomocenskom vplyve možný zrealizovať a najmä nebol akceptovaný.

Hlboké zmeny, ktoré by reforma priniesla, zašla priďaleko. Malo ísť o odstránenie cenzúry, umožnenie slobodne cestovať na Západ, snaha o reformu systému, povolenie drobného podnikania či vznik nekomunistických spolkov. Tieto kroky sa nepáčili ideologistom v susedných komunistických štátoch, začo si lídri demokratizačného procesu vypočuli spŕšku kritiky na stretnutiach so Sovietmi a ďalšími štátmi Varšavskej zmluvy.

Vojská do Československa prišli bez pozvánky, pripravili ľudí o životy i slobodu a v krajine zotrvali viac ako 20 rokov. Z členov vládnej koalície si na výročie spomenula len strana Hlas-SD. V statuse si výročie okupácie pripomenul aj prezident Peter Pellegrini.

 

Jeho bývalý stranícky kolega, v súčasnosti predseda strany Hlas-SD, a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pamätný deň využil, samozrejme, na to, aby zaútočil na opozíciu, píše Interez. Vo videu preukázal, že matematika zrejme nie je jeho silnou stránkou. Uviedol, že od 21. augusta 1968 uplynulo 46 rokov, namiesto skutočných 56 rokov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie