fbpx

Nepríjemné uštipnutie hmyzom môže vyústiť do šoku. Kedy už treba volať tiesňovú linku?

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Freepik, Unsplash

V lete trávime veľa času v prírode, kde nás príjemne osvieži prechádzka v lese, ale na druhej strane na nás číha riziko v podobe uštipnutia hmyzom. 

Leto je mnohými obľubovaným ročným obdobím, avšak populárny je aj u hmyzu, ktorý na nás číha na každom kroku. Stačí zlý pohyb alebo stúpnutie naň, začo nepríjemne doplatíme štípancom. Niektoré stačí laicky ošetriť na mieste, iné potrebujú riešenie odborníkmi, píše sa na vysetrenie.zoznam.sk.

Na tému apeluje na svojich sociálnych sieťach Slovenský Červený kríž, ktorý upozorňuje, že aj bez ohľadu na to, aby sme si boli vedomí, aký hmyz nás uštipol, postup pri podávaní prvej pomoci je vždy rovnaký.

Ak v rane ostane žihadlo, je nutné ho opatrne vysunúť z rany. „Nikdy ho nestláčajte na jeho konci, pretože tam má jedové vačky a stlačením by ste jed vypudili pod kožu,“ radia odborníci zo Slovenského Červeného kríža.

Dodávajú, že náhla bolesť patrí k normálnemu sprievodnému javu, a preto odporúčajú chladiť postihnuté miesto studeným obkladom. Ak sa vpich nachádza v ústach, je ideálne cmúľať ľad. Chlad totiž spomaľuje vstrebávanie jedu. Ak vám hmyz zanechal štípanec na končatine, je potrebné dať ju do zvýšenej polohy, aby sa zmiernil opuch.

„Ak ste alergik – užite lieky – antihistaminiká, ktoré máte predpísané lekárom,“ upozorňujú odborníci zo Slovenského Červeného kríža, „Ten vám môže pre istotu predpísať aj adrenalínové pero, ktoré si môžete sami aplikovať do vonkajšej strany stehenného svalu v prípade anafylaktickej reakcie.“

Proti komárom, kliešťom aj blchám sa dokážeme chrániť pomocou repelentov. Repelent je chemická látka, ktorá sa aplikuje na kožu, odev či iné povrchy a odpudzuje hmyz. Žiaľ, žiadny repelent nemá účinky proti hmyzu, ktorý má žihadlo, píše sa na stránkach BENU lekárne.

Alergická reakcia môže najskôr nastúpiť s miernymi príznakmi, ale pri obavách z uštipnutia dokáže náhle a rýchlo prejsť až do anafylaktického šoku. Mali by ste si všímať tieto znaky:

  • pokles tlaku – závraty
  • sťažené dýchanie, bolesť na hrudi, pískanie
  • opuch jazyka, krku či tváre
  • bolesť brucha, vracanie, hnačka
  • vyrážka, začervenanie kože, jej svrbenie až bolesť

Pri spozorovaní uvedených príznakov vždy volajte na tiesňovú linku 155 alebo 112. „Najrizikovejšie skupiny z hľadiska ohrozenia života po uštipnutí hmyzom sú dojčatá, seniori a alergici,“ uzatvára Slovenskký Červený kríž.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie