fbpx

Na Slovensku hlásia výpadok TÝCHTO liekov. Chýbajú aj vakcíny

Ilustračná fotografia Zdroj: FREEPIK/aleksandarlittlewolf

V slovenských lekárňach sa opäť opakuje nepríjemná situácia, ktorá môže viacerým ľudom skomplikovať život. Chýbajú dôležité druhy liekov, čo môže najmä diabetikom uškodiť.

O tom, že v slovenských lekárňach aktuálne chýbajú niektoré dôležité druhy inzulínov, antibiotiká či vakcíny, informuje portál tvnoviny.sk. Lieky chýbajú aj niekoľko mesiacov, no niektoré sa vo výpadkoch opakovane striedajú.

Hlavným problémom sú najmä chýbajúce dôležité druhy inzulínov. Diabetikom sa totiž na nové liečivá zvyká oveľa ťažšie. Pri zmene lieku musia navštíviť lekára, aby im nastavil novú liečbu.

„V súčasnosti chýbajú konkrétne niektoré inzulíny, ktoré radíme do skupiny krátkodobo pôsobiacich. Pre upokojenie, chýba nám len od dvoch výrobcov, iné inzulíny neevidujú problémy s dodávkami,“ povedala Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Ako však dodala, „je zložitejšie pacienta prestaviť na iný inzulín, aj keď je to s rovnakou účinnou látkou.“

Chýbajú aj vakcíny

V prípade očkovacích látok je nedostatkovým tovarom vakcína proti žltačke. „Momentálne bojujeme so situáciou ohľadom výpadkov očkovacích látok, hlavne čo sa týka žltačky. Je to také vrtkavé, na začiatku mesiaca je to jednoduchšie, ku koncu stále náročnejšie,“ povedala pre portál Zuzana Tutková, majiteľka lekárne v Rimavskej Sobote.

Chýbajúce lieky trápia všetky krajiny Európskej únie. Najhoršiu situáciu zaznamenali minulý rok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie