Turistov pobúril účet v reštaurácii: Za prázdny tanier im účtovali 8 eur

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Počas dovoleniek nás môžu v rôznych destináciách prekvapiť poplatky, s akými sa na Slovensku bežne nestretávame. To však neznamená, že si slovenské podniky nemôžu účtovať príplatky napríklad za použitie jedálenského servisu. Turistov v posledných dňoch pobúril incident zo zahraničia.

Reštaurácie sú miestom, kde si posedíme s priateľmi pri dobrom jedle alebo nám šetria čas, ktorý by sme museli vynaložiť na dlhé vyváranie v kuchyni. Okrem platieb za jedlo i nápoje sa môžeme stretnúť s rôznymi poplatkami, ktoré sú skôr poplatkami za služby.

Čo majitelia reštaurácií považujú za prirodzenú súčasť stolovania, iní môžu brať ako nepopulárny nápad. V rakúskych i nemeckých médiách rezonuje v posledných dňoch kauza takzvaného „lúpežníckeho taniera“.

S týmto kontroverzným poplatkom sa podelil bývalý rakúsky politik Christoph Haselmayer, ktorý sa vybral do reštaurácie Miralago v obci Pörtschach am Wörthersee (Rakúsko) so svojou manželkou, píšu tvnoviny.sk.

Po vychutnaní si jedla dostali účet. Na jednej položke im od úžasu zastal zrak. Účet v sume 119 eur obsahoval aj 8-eurový poplatok za dva prázdne taniere.

Haselmayer sa s celou situáciou zveril na sociálnych sieťach a nešetril ostrejšími výrazmi. „Turistika v Korutánsku je na vracanie! Stalo sa to na dovolenke u priateľov v Korutánsku pri jazere Wörthersee! Nájdite chybu na účtenke… Na juhu sa naozaj nemusíte báť, že by ceny cez noc mohli klesnúť!“ napísal Haselmayer a ku komentáru priložil aj účtenku.

Priamo na prvej stránke menu reštaurácie Miralago uvádzajú poplatok za Räuberteller, v preklade „lúpežnícky tanier“. „Ak sa chcete o jedlo podeliť, nie je problém. Účtujeme si ďalší tanier,“ napísala reštaurácia.

Nejde však o jediný netradičný poplatok, ktorý vám reštaurácia zaúčtuje. Každému stolu naúčtuje aj 3,5 eura za prestieranie a umytie riadu. Skupina Okto Dining, ktorej súčasťou je aj menovaná reštaurácia, si okrem toho nárokuje aj minimálny obrat na osobu.

Podobné poplatky v Rakúsku už nie sú natoľko výnimočné, ale viacerí oslovení majitelia reštaurácií uviedli, účtovanie poplatku za lúpežnícky tanier nepovažujú za dobrý nápad.

„K nám chodí mnoho ľudí, ktorí si objednávajú spoločné jedlo, pretože už toho toľko nezjedia. Myslím si, že sa diskutuje o niečom, čo nie je úplne bežná prax a čo poškodzuje cateringový biznis,“ povedal pre regionálnu pobočku ORF reštauratér Alexander Lutschounigg z Klagenfurtu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie