fbpx

Rekonštrukcia vlády? Ministri si o personálnych zmenách myslia TOTO

Vľavo podpredseda vlády a minister obrany SR Róbert Kaliňák (Smer-SD), vpravo ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Zdroj: TASR

Aj keď sa už dlhší čas šušká o rekonštrukcii vlády, podľa ministrov to tak ani zďaleka nevyzerá. Tí totiž popierajú, že by sa o tom v koalícii čo i len uvažovalo. Špekulácie vzrástli počas leta potom, čo vlnám kritiky čelili hneď traja ministri štvrtej vlády Roberta Fica. Situáciu chcel upokojovať aj prezident, ktorý však celé leto mlčí. Opozícií sa medzičasom dvakrát nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministerky Šimkovičovej a Suska, píšu tvnoviny.sk.

Prvé stretnutie po vlády po letnej prestávke znamenalo aj pýtať sa, či sú klebety o možných výmenách vo vláde pravdivé. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč ich však označil za úplné nezmysly. „Toto sú stanoviská, ktoré hovoria médiá. Ja som nepočul politika o tom hovoriť,“ dodal minister obrany Robert Kaliňák.

Prvé špekulácie o výmene ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, kvôli ktorej vyšli do ulíc tisícky ľudí a takmer 200-tisíc ich podpísalo už druhú petíciu svojho druhu za jej odvolanie, sa však nepotvrdili. „Je to vec strany, ktorá ľudí nominovala. Nemám informáciu, že by chceli niekoho meniť,“ povedal Raši.

Kritike však čelí aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pre situáciu v trenčianskej nemocnici. Jej odvolávanie už na september plánuje opozícia. Hlas však informácie o jej výmene nepotvrdil. Richard Raši na margo toho, či si Hlas plánuje vziať post predsedu parlamentu, tak, ako je to uvedené aj v koaličnej zmluve, však zatiaľ oznámil, že je „na čakačke“. Problémom by mal byť Andrej Danko, ktorý si na spomínaný post brúsi zuby.

Prezident zatiaľ mlčí

Na pomyselnej čakačke je však aj opozícia, ktorej sa už po druhýkrát nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chceli iniciovať odvolanie Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Suska. „Ja sa potom pýtam prezidenta, ktorý nás nabáda ako opozíciu, aby sme pracovali v parlamente a koalícia hovorí, aby sme nerobili protesty. My sa snažíme pracovať v parlamente. Ale vládna koalícia nechce diskutovať, tak potom sa nemôžete čudovať, že zvolávame protesty,“ vyhlásil opozičný líder Michal Šimečka.

Situáciu chcel pôvodne riešiť aj prezident Peter Pellegrini s lídrami politických strán, ministrami aj opozíciou. Ten je však už desať dní ticho. „Netreba byť netrpezlivý, treba počkať, kým nás prezident pozve. Budeme diskutovať,“ vraví Kaliňák.

September by sa tak mal niesť v znamení politickej personalistiky. Dve odvolávania sa odkladajú na septembrovú schôdzu, dve sa zatiaľ len organizujú a obsadiť sa musí aj kreslo predsedu parlamentu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie