fbpx

V Chorvátsku sa objavilo závažné ochorenie, nemocnice hlásia prvé prípady. Kedy vyhľadať pomoc?

V Chorvátsku sa objavili prvé prípady západonílskej horúčky. Zdroj. Reprofoto/Medical.News.org

Ak plánujete cestu do Chorvátska, dajte si pozor. V tejto destinácii sa objavili prvé prípady západonílskej horúčky. Lekári očakávajú, že nakazených budú desiatky. Informuje portál tvnoviny.sk.

Chorvátsky spravodajský portál Dnevnik.hr informuje, že toto ochorenie sa objavilo v dvoch prípadoch a to v mestách Sisak a Petrinja. Predpovede epidémiológov nie sú priaznivé a hovoria, že nakazených budú pravdepodobne desiatky ďalších. Dodávajú však, aby dovolenkári nepanikárili, ale boli len opatrný, lebo vírus môže byť veľmi nebezpečný.

Máme dvoch pacientov, ktorí sú nakazení západonílskou horúčkou, vyvinula sa u nich meningoencefalitída, ktorá je veľmi zriedkavá,“ hovorí miestny epidemiológ Inoslav Brikić. Podľa neho 70 až 80 percent nakazených nezvykne mať žiadne ťažkosti.

Meningoencefalitída je akútne vírusové ochorenie centrálneho nervového systému. Je nebezpečné, pretože zasahuje mozog aj mozgové blany.

Obaja prijatí pacienti mali pri prijatí vážne príznaky.

„Silné bolesti hlavy, vysokú teplotu, bolesti svalov a kĺbov. Ťažko sa im pohybovalo, prvé dni mali aj poruchu vedomia, teda ťažko sa prebúdzali, čo nám signalizovalo, že ide o vážne ochorenie,“ vysvetlila stav pacientov.

Kedy vyhľadať lekára

Keďže sa západonílska horúčka prenáša komármi, je teda veľmi pravdepodobné, že nakazených ľudí pribudne.

„Každý, kto má nejaké príznaky – vyrážky, bolesti svalov, niečo, čo vyzerá ako letná chrípka – mal by sa obrátiť na svojho lekára. Určite to treba riešiť. Všade na svete sú choroby a tam, kde sú vtáky a komáre, budú aj tieto,“ vyhlásil Brikić.

Primárka oddelenia infekčných chorôb v Sisaku hovorí, že vzhľadom na to, že sa ochorenie prenáša komármi a nie z človeka na človeka, je pravdepodobnosť nákazy ešte vyššia.

V postihnutých oblastiach sa plánujú urýchlené zásahy voči komárom.

Hospitalizovaní pacienti sa aktuálne z ochorenia zotavujú.

„Avšak vždy, keď máte ochorenie, ktoré zasiahne centrálny nervový systém, dajú sa očakávať problémy a poškodenia. Následky môžu byť vážnejšie,“ dodal epidemiológ.

A ako sa chrániť? Predchádzať ochoreniu sa dá sčasti repelentom, mestá by sa mali tiež zamerať na postreky a znižovanie množstva komárov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie