fbpx

Počet krádeží stúpa, obchodníci bijú na poplach. Minister Susko to však odmieta

Vľavo minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), vpravo podpredsedníčka SaS, Mária Kolíková. Zdroj: TASR

Kým pred kontroverznou novelizáciou Trestného zákona sa za trestný čin považovala krádež od výšky 266 eur, po novom sa táto hranica zvýšila až na 700 eur. Podľa viacerých obchodných reťazcov to zapríčinilo nárast drobnej kriminality. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) však tvrdí, že je nemožné vyhodnocovať efekt novely trestného poriadku na mieru kriminality necelé tri týždne od účinnosti novej legislatívy, píšu topky.sk.

„Ten zákon posmelil všetkých tých, ktorí kradli. Reálne to vidíme na priebežných inventúrach, ktoré si robíme na ten drahší tovar. Vidíme, že drahší tovar nám oveľa rýchlejšie mizne. Reálne sme mali aj napadnutie nožom našich ľudí. Ďalej sa to neriešilo,“ uviedol pre Televíziu Markíza Peter Vaľo, majiteľ Exisportu. Rovnako to potvrdil aj hovorca spoločnosti Billa Slovensko, podľa ktorého zaznamenali vyšší počet krádeží, hlavne drahšieho tovaru vo väčších množstvách. Obchodný reťazec Lidl dokonca na svoje cenovky v ostatných dňoch pridal varovanie, že krádež sa neopláca a nesie so sebou následky.

„Mali sme stretnutia v regiónoch, mnohí starostovia sa nám sťažovali, že od prijatia novely Trestného zákona sa závratným spôsobom zvýšila drobná kriminalita,“ uviedla poslankyňa opozičného hnutia Slovensko, Veronika Remišová. Podľa nej správy poukazujú aj na to, že po zvýšení hranice minimálnej škody, ktoré drobné krádeže posunulo na úroveň priestupkov, nemajú policajti chuť sa takýmito činmi zaoberať. Odvolala sa aj na informácie od zástupcov obchodných reťazcov. „Hovoria nám, že ľudia sa neštítia kradnúť ani priamo pred nimi, neštítia sa ani opakovane kradnúť,“ vyhlásila predsedníčka strany Za ľudí. Podľa nej klamal aj minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý tvrdil, že opakované krádeže sa postihujú ako trestné činy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie