fbpx

VIDEO: Dezinformátor Zitko je v rukách českých policajtov. Súd rozhoduje o jeho väzbe

Českí policajti si v Hodoníne v Juhomoravskom kraji prevzali od slovenských kolegov muža podozrivého zo šírenia poplašnej správy. Zdroj: Policie ČR

Českí policajti si v Hodoníne v Juhomoravskom kraji prevzali od slovenských kolegov muža podozrivého zo šírenia poplašnej správy. Policajné prezídium o tom informovalo na sieti X. Podľa informácií ČTK ide o Pavla Zítka, ktorý čelí obžalobe z trestného činu šírenia poplašnej správy. Informuje CNN Prima News.

Česká polícia po Zítkovi tento rok v apríli vyhlásila pátranie. Predtým sa nedostavil na súd. Neskôr bol zadržaný na Slovensku. Zítkov advokát Filip Geryk bez ďalších podrobností povedal, že v stredu bude okresný súd v Chomutove rozhodovať o väzbe.

„Dnes (21. augusta) sme na spoločnom centre v Hodoníne – Holíči od slovenských kolegov prevzali hľadaného muža, ktorý je v ČR podozrivý z trestného činu šírenia poplašnej správy. Z Hodonína ho previezli ústeckí policajti na súd, ktorý rozhodne o jeho vzatí do väzby,“ uviedlo prezídium.

Hovorkyňa polície Ilona Gazdošová potvrdila, že prezídium bude informovať o ďalšom vývoji aj naďalej na sieti X.

Dezinformátor Pavel Zítko. Zdroj: FB/Pavel Zítko-Prezident 2023

Slovenská polícia Zítka na základe európskeho zatýkacieho rozkazu zadržala na konci júna, súd v Nitre na neho o niekoľko dní neskôr uvalil predbežnú väzbu.

Zítko obžalobe v Česku čelí zrejme kvôli tomu, že v čase pandémie covidu-19 okrem iného spochybňoval existenciu vírusu a vo svojich videách hovoril o negatívnych zdravotných dôsledkoch očkovania proti covidu-19. Štátny zástupca už skôr odmietol oznámiť podrobnosti a uviedol iba to, že je Zítko obvinený kvôli šíreniu poplašnej správy.

Zítko na seba v minulosti upozornil napríklad na Obvodnom súde pre Prahu 8, kedy hlasnými prejavmi a skandovaním spolu s ďalšími ľuďmi vyjadroval podporu Patrikovi Tušlovi obžalovanému z prenasledovania šéfa Českej lekárskej komory a Tomášovi Čermákovi so Zdeňkom Masárom, ktorí čelia stíhaniu kvôli výtržníctvu.

Zítko tiež chcel vlani kandidovať na prezidenta, nepredložil však dostatočný počet občianskych podpisov, preto ho ministerstvo vnútra do volieb nepustilo. Podľa médií tento rok zverejnil list, ktorý údajne odovzdal ruskému veľvyslanectvu v Prahe. Žiadal v ňom Rusov o pomoc pri právnej obnove Československa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie