fbpx

FOTOGALÉRIA+VIDEÁ: Operácia Guľový blesk je splnená. Výletná loď Labe je už na Zemplínskej šírave, posilniť má cestovný ruch

Na snímke výletná loď Labe na Zemplínskej širave. Zdroj: FACEBOOK/Košice Región , Zemplínska šírava

Výletná loď Labe bude slúžiť turistom na Zemplínskej šírave. Ešte v pondelok ju naložili v prístavisku Ladmovce v okrese Trebišov na špeciálny prepravný podvozok. V utorok nasledoval presun lode po cestách cez Zemplínske Jastrabie, Oborín a Trhovište do Michaloviec. Dnes ju spustili na hladinu Zemplínskej šíravy. Teraz je na rade posledná časť, pripraviť sa na plavbu.

Na Zemplínskej šírave v stredu popoludní spustili na hladinu novú výletnú loď Labe. Jej presun po súši, dlhý vyše 60 kilometrov, sa začal v utorok (20. 8.) ráno a skončil vyložením špeciálnym žeriavom v rekreačnej oblasti Hôrka.

Operácia s prepravou lode viac ako 60 kilometrov po suchu dostala názov Guľový blesk. Ako uviedol kapitán Miloš Lukáč z prepravnej spoločnosti Lumix trade, najkritickejší úsek očakával pri Cejkove. „Tam je taká križovatka, že musíme cúvať päť kilometrov,“ povedal pre novinárov.

Ako pre TASR uviedol Matej Kapraľ, konateľ spoločnosti ZVD, ktorá bude loď prevádzkovať, loď skontrolujú a pripravia na plavbu.

„Ideme robiť zastrešenie hornej paluby, donesú sa lavičky a vybaví sa tak, aby mohla byť loď schopná plavby,“ dodal Kapraľ s tým, že pri optimistickom scenári by chceli stihnúť komerčnú plavbu už tento víkend.

Loď dlhú 37 metrov a vážiacu 70 ton prepravili na Slovensko už v júni. Podľa Kapraľa dlhé vybavovanie povolení spôsobilo, že tohtoročnú turistickú sezónu už poriadne nestihla. Zabezpečenú majú už aj posádku lode.

Atrakcia predĺži aj turistickú sezónu

Košický kraj poskytol na prepravu lode z Prahy až po Zemplínsku šíravu 170.000 eur. Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka očakáva, že nová výletná loď zvýši návštevnosť Zemplínskej šíravy, tak ako to bolo pri lodi Bohemia na Domaši.

„Ak by sme nezafinancovali túto prepravu, loď by v podstate neprišla, keďže ide o jednu z najväčších položiek. Po uvedení lode do plnej prevádzky sa zvýši návštevnosť Zemplínskej šíravy, a to znamená aj zvýšenie atraktivity a ďalšie rozširovanie služieb v rámci cestovného ruchu,“ dodal Trnka.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie