fbpx

Operovali mu MANDLE. Po 14-tich rokoch v KÓME zomrel

Na fotkách Matěj s mamou. Zdroj: Reprofoto/Idnes.cz

Sedemnásťročný Matěj Kocián z Brna, o ktorého sa štrnásť rokov musela nepretržite starať jeho rodina, minulý týždeň zomrel. V roku 2010 podstúpil operáciu krčných mandlí, avšak kvôli následným komplikáciám sa stal závislým na neustálej starostlivosti svojich blízkych, píše idnes.cz.

Tri a polročný Matěj išiel v apríli 2010 na operáciu krčných mandlí, ale o pár dní neskôr musel byť znovu operovaný kvôli krvácaniu. Po druhej operácii bol podľa slov anestéziologičky jeho stav stabilizovaný, avšak opakované krvácanie nakoniec spôsobilo zástavu srdca, ktorá Matějovi poškodila mozog.

Od tej doby bol závislý len na starostlivosti blízkych. S Fakultnou nemocnicou Brno, kde operácia prebehla, sa potom rodina súdila. V roku 2016 Mestský súd Brno nemocnici nariadil zaplatiť odškodné 10,5 milióna korún (vyše 420-tisíc eur), rodina požadovala takmer dvojnásobok.

Rozsudok nebol právoplatný, obe strany sa odvolali, nemocnica však pochybenie odmietala. Nakoniec však o rok neskôr došlo k dohode o mimosúdnom vyrovnaní.

„Po viac ako siedmich rokoch našich bezsenných nocí a náročných dní starostlivosti o Matýska došlo medzi nami, nemocnicou a ich poisťovňou ku kompromisnej mimosúdnej dohode a finančnému vyrovnaniu. Obsah dohody je viazaný mlčanlivosťou, a tak nemôžeme zverejniť ďalšie podrobnosti,“ uviedol v roku 2017 Vítek Kocián, otec postihnutého chlapca.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia právneho zástupcu rodiny Lukáša Prudila bol v prípade preukázaný reťazec systémových aj individuálnych chýb. „Tieto chyby vyústili do toho, že chlapec je vo vegetatívnom stave, a tento stav je nezvratný a nemenný. Ide o najzávažnejšie možné postihnutie človeka,“ povedal právnik.

Podľa neho išlo predovšetkým o niekoľko závažných chýb zo strany nemocnice. Uviedol, že Matěj nebol po operácii umiestnený na jednotke intenzívnej starostlivosti, ale na bežnej izbe, kde nefungovala tiesňová signalizácia. Navyše neboli nastavené pravidlá, ako privolať pomoc. Personál podľa právnika konal pomaly, lekárka navyše prerušila resuscitáciu, aby si mohla odskočiť pre potrebné vybavenie.

Podobný prípad sa v roku 2017 stal aj v Pardubiciach, kde po operácii mandlí zostal v bdelo-vegetatívnom stave vtedy osemročný Adam Vyčítal. Ten začal v noci silno krvácať a jeho matka s ním dlhé minúty čakala pred zatvorenou ordináciou, ku ktorej sa vydala z jeho nemocničnej izby.

Súd minulý rok v januári uložil právoplatné podmienečné tresty lekárke a zdravotnej sestre za ťažké ublíženie z nedbanlivosti. Lekárka zároveň dostala dvojročný zákaz výkonu povolania v pediatrii. Samotná nemocnica potrestaná nebola.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie