fbpx

Spomedzi krajín V4 platíme za benzín NAJVIAC. Aké faktory ovplyvňujú cenu a čaká nás čoskoro zdražovanie?

Ilustračné foto: Freepik, emerging-europe.com

Cena benzínu sa postupne dostala pod hranicu 1,60 eura za liter. Štatistiky ale odhaľujú, že oproti susedným krajinám siahame do peňaženiek podstatne hlbšie.

Sú európske krajiny, kde za liter benzínu zaplatia aj okolo alebo nad 2 eurá (priemerná cena napríklad v Dánsku – 2,10 eur, Taliansku – 1,97 eura či Grécku – 1,85 eura). Samozrejme, musíme brať do úvahy fakt, že platy či minimálne mzdy v týchto krajinách sú oveľa vyššie.

Na Slovensku sa podľa najnovších štatistík platí za liter benzínu v priemere 1,57 eura (zdroj: Openiazoch). V porovnaní so susednými krajinami V4 platíme najviac. V Maďarsku stojí liter priemerne 1,55 eura, v Česku 1,50 eura a v Poľsku „vysolíte“ 1,49 eura. Sláva to teda nie je, ale napriek letnej sezóne sú benzín aj nafta na niekoľkotýždňových minimách, píšu tvnoviny.sk.

„Keď sa na rozdiely v cenách následne pozrieme, tak tu už výrazné rozdiely medzi susednými krajinami nevidíme a taktiež ani nevidíme, že by bol benzín drahší ako v susedných krajinách. Áno, v Česku alebo v Rakúsku síce lacnejší je, ale napríklad v takom Poľsku alebo Maďarsku, tak tam majú drahšie pohonné hmoty bez dane,“ vysvetlil analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

Vplyv môže zohrávať aj rozdielna mena. V okolitých krajinách okrem Rakúska nemá ani jedna zo susedných krajín zavedené euro. „Čo sa týka celkových cien benzínu, tak sme pod priemerom eurozóny, ale taktiež aj Európskej únie,“ doplnil Nemky.

Pri nafte je situácia iná. Tá je na Slovensku po očistení daní jedna z najdrahších v rámci nášho regiónu. V praxi ale patrí medzi tie lacnejšie (1,477 eura), menej zaplatíte už len v Česku (1,437 eura).

Čo sa týka prognóz na ďalšie obdobie, ceny palív by nemali výrazne kolísať. Vo všeobecnosti sa však s príchodom jesenného obdobia, kedy sa zvýši doprava do škôl či práce, je očakávaný skôr ich rast.

V dlhodobom horizonte sa experti prikláňajú k zdražovaniu. „Celková ponuka (aj pre absenciu väčších projektov na ťažbu nových zdrojov) bude pravdepodobne rásť len pomaly. To v kombinácii s očakávaným svižnejším nárastom dopytu a pretrvávajúcim geopolitickým napätím bude držať ceny ropy zvýšené. Naši kolegovia z Este Group Research predpokladajú priemernú cenu ropy Brent v budúcom roku na úrovni 100 USD za barel,“ ozrejmil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Zároveň dopĺňa, že v takomto prípade a pri kurze dolára na úrovni 1,1 USD/EUR môžu ceny na čerpacích staniciach vyletieť aj zhruba o desať centov na liter.

„Ide však o dlhodobý výhľad berúci do úvahy aktuálne štrukturálne okolnosti. Mimoriadne nepredvídateľné faktory (politické tenzie, lokálne konflikty, prírodné katastrofy) môžu, prirodzene, priniesť aj iné významné vplyvy na ceny,“ uzavrel Horňák.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie