Už nie mušt, ale ešte nie víno. Jednoducho niečo medzi tým. To je burčiak, ktorý patrí k babiemu letu. Ako sa dostať ku kvalitnému burčiaku, aby naše chuťové poháriky zažívali festival?
Burčiak je skvasená šťava z hrozna, nejde o žiadny druh vína. Obsah alkoholu je v ňom do siedmich percent. Odborníci často trefne hovoria, že každé víno bolo kedysi burčiakom. Ako vzniká? Vylisuje sa hrozno bez obsahu pesticídov a chemikálií.
Vylisovaná šťava z hrozna obsahuje veľa cukru, ktorý sa pôsobením kvasiniek mení na alkohol a oxid uhličitý. Akonáhle koncentrácia alkoholu v mušte dosiahne štyri až päť percent, nastáva fáza kvasenia. Pri nej sa kvasinky najrýchlejšie množia a najrýchlejšie vykonávajú, čo majú, píše Blesk.
Prísne pravidlá pre burčiak
Keď je prekvasená polovica cukru, obsah alkoholu je v nápoji asi päť až šesť percent – teda zhruba polovica množstva obsiahnutého v normálnom víne. V tej chvíli je kvasenie najrýchlejšie a burčiak najlahodnejšie. V nápoji nesmie prevládať ani sladkosť, ani trpkosť už vzniknutého alkoholu. Burčiak s trpkou chuťou a vyšším obsahom alkoholu, teda takzvane po zlomení, tiež nie je zlý.
Burčiakom je možné nazvať len nápoj, ktorý bol vyrobený z čerstvého hrozna. Podľa Zákona o vinohradníctve a vinárstve (313/2009 Z. z.) sa hroznový mušt môže ponúkať spotrebiteľovi v období od 1. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Netreba zabúdať ani na to, že hrozno musí byť vypestované výhradne na území Slovenskej republiky.
Originálny burčiak však nájdete len v Českej republike, ktorý je ich tradičným nápojom. V našich končinách ide skôr o čiastočne prekvasený vínny mušt. Pre poriadok však treba dodať, že sa nepije všade, dokonca ani vo väčšine silných vinárskych štátov. Populárna je skôr len v okolitých krajinách, ako sú Česko, Nemecko, Rakúsko alebo Maďarsko.
Dve deci burčiaku obsahujú aj napriek sladučkej chuti len niečo málo cez sto kalórií – teda menej ako suché biele víno. Jeho cukry sú navyše prírodné a telo ich dokáže rýchlo spracovať.
Typy burčiaku a účinky na zdravie
- Burčiak sa dá piť vo všetkých svojich kvasiacich fázach. Prvá je fáza mladého vínneho muštu, ktorý je sladký, lahodný. Je v ňom minimum alkoholu.
- Ďalšou fázou je burčiak vo vare, keď kvasinky pracujú na plné obrátky, pomer cukru a alkoholu sa vyrovnáva. Chuť je výrazná, vynikajúca a v tejto fáze má nápoj asi najviac fanúšikov. Je v ňom okolo šiestich percent alkoholu, teda oproti vínu asi polovica.
- Potom nastáva fáza zlomu, kedy je nápoj trpký, pretože začínajú prevládať alkohol a kyseliny. Po nej nasleduje fáza tzv. zlomeného nápoja, ktorý má ostrejšiu chuť a vyšší obsah kvasných látok. Nakoniec má mladé víno už čistú konzistenciu a ustálenú chuť.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)