fbpx

VIDEO a FOTO: Západom Slovenska sa prehnal DOWNBURST. Napáchal obrovské škody

Na snímke spúšť po extrémnej búrke v obciach Červeník a Madunice. Zdroj: REPROFOTO FACEBOOK/TJ Slovan Červeník, Branislav Petrovič

Búrky na západnom Slovensku napáchali škody ihneď po príchode. Pod vodou sa ocitli viaceré obce a mestá. Zatiaľ čo Nitru zaplavila voda, tak v oblasti Červeníka a Maduníc sa vyskytol downburst, ktorý priniesol poryvy vetra s rýchlosťou až cez 100 km/h.

Cez západné Slovensko sa prehnali výrazné búrky, ktoré však okrem dažďa, prinášali aj silný nárazový vietor a ten páchal aj materiálne škody. Celkovo priniesli za celý deň na naše územie takmer 17 000 bleskových úderov a na mape môžete vidieť, ako sa búrky a s nimi sprievodná blesková aktivita šírila smerom na západ, informuje portál imeteo.sk.

Po Banskej Bystrici búrky najviac škôd napáchali priamo v centre Nitry, ktorá sa po intenzívnej búrke ocitla pod vodou. Situácia sa však už stabilizovala a voda v uliciach klesla.

Okolie Nitry zaplavila voda

Hneď po príchode búrok z horských oblastí stredného Slovenska nad západné Slovensko prinášali búrky mimoriadne intenzívny lejak. Okresy Levice, Zlaté Moravce, Topoľčany a Nitra sú najviac postihnuté a zasiahnuté prívalovými zrážkami. V Mochovciach spadlo až 62 litrov na meter štvorcový.

Najvýdatnejšie zrážky meteorológovia evidovali v okrese Topoľčany. Na oficiálnej stanici SHMÚ v Kamanovej spadlo 64 mm, no na amatérskej stanici v neďalekej obci Preseľany mohlo spadnúť až 78 mm zrážok.

Výdatné zrážky spadli aj v krajskom meste Nitra a to predovšetkým v oblasti Zobora, kde spadlo až cez 50 mm, čo viedlo k viacerým zaplaveným cestám v Nitre.

Intenzívne búrky sa však vyskytli aj na ďalších miestach západného Slovenska.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie