fbpx

FOTO: Pri Sicílii sa potopila luxusná jachta, pátranie po nezvestných pokračuje. Medzi obeťami je zrejme aj IT magnát

Pátranie po nezvestných z potopenej plachetnice na Sicílii pokračuje. Zdroj: TASR/AP Photo/Salvatore Cavalli, Alberto Lo Bianco /LaPresse via AP

Pri pobreží talianskeho Palerma sa v pondelok ráno potopila jachta plávajúca pod britskou vlajkou. Jeden človek je po smrti, ďalších šesť ľudí je nezvestných, jedným z nich je britský podnikateľ Mike Lynch, uviedla pre agentúru Reuters osoba oboznámená so záchrannou operáciou. Zachrániť sa podarilo pätnásť ľudí vrátane ročného dieťaťa. Päťdesiatmetrová loď sa potopila v čase, keď oblasť zasiahlo tornádo. Informuje CT24.

Na palube lode, ktorá vyplávala v nedeľu večer z prístavu Porticello, bolo celkom 22 ľudí, väčšinou Briti.

Podľa talianskeho spravodajského serveru Il Fatto Quotidiano sa jachta potopila v pondelok ráno okolo piatej hodiny.

Podľa toho, čo niektorí svedkovia povedali agentúre ANSA, bola loď v čase, keď sa sformovalo tornádo, stále ukotvená pri prístave, búrka potom zlomila plachetný sťažeň, čo vyviedlo plavidlo z rovnováhy a spôsobilo jeho stroskotanie.

„Bol som doma, keď udrelo tornádo. Okamžite som zavrel všetky okná. Potom som uvidel loď, mala len jeden sťažeň, bola veľmi veľká. Videl som, ako sa náhle potopila,“ informoval rybár z Porticella Pietro Asciutto.

Pätnásť preživších zachránili členovia posádky Sir Robert BP, plachetnica plávajúca pod holandskou vlajkou, ktorá sa nachádzala hneď vedľa potopenej lode.

Potápači sa už podľa niektorých zdrojov dostali k vraku, ktorý je v hĺbke 49 metrov asi osemsto metrov od pobrežia. Pátranie po nezvestných medzitým pokračuje, do akcie sa zapojil aj vrtuľník.

Medzi obeťami potopenej lode je zrejme aj IT magnát

Medzi pravdepodobnými obeťami námorného nešťastia neďaleko Sicílie je aj britský miliardár Mike Lynch. Veľkú časť svojho života strávil budovaním jednej z najväčších britských softvérových spoločností Autonomy. Následne ale bojoval s obvinením z obrovského účtovného podvodu, ktorý úspešne vyhral.

Zhodou náhod cez uplynulý víkend na inom mieste tragicky zomrel aj blízky Lynchov spolupracovník Stephen Chamberlain.

Lynchov hovorca sa zatiaľ odmietol vyjadriť.

Nezvestní sú aj dvaja Američania a jeden Kanaďan. Blízko vraku záchranári našli jedno telo, ale šesť ďalších osôb je nezvestných, uviedol podľa portálu The Guardian hovorca talianskych hasičov Luca Cari.

Taliansky denník Corriere della Sera napísal, že jachta sa volala Bayesian a postavili ju v talianskych dokoch Perini v roku 2008.

Luxusná loď má hliníkový trup a podľa internetových stránok špecializovaných na jachty je jej kapacita dvanásť hostí a až desaťčlenná posádka.

Pátranie po nezvestných z potopenej plachetnice na Sicílii pokračuje. Zdroj: TASR/AP Photo/Salvatore Cavalli, Alberto Lo Bianco /LaPresse via AP

(Galéria pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5 6
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie