fbpx

Zabudnite na zeleninu – jedzte tieto DVE potraviny pre maximálny úspech pri CHUDNUTÍ, tvrdí nová štúdia

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jennifer Burk, Jeffrey Grospe

Ak už máte dosť počúvania o tom, že by ste mali pre lepšie zdravie jesť „päť porcií denne“, nová štúdia prináša dobré správy. Americkí vedci teraz tvrdia, že kľúčovými hráčmi pre maximálny úspech pri chudnutí sú dve konkrétne potraviny – a nejde len o mrkvu a brokolicu, píše mirror.co.uk.

Namiesto toho ide o hlavné zložky v rôznych bežných potravinách, ako sú orechy, kuracie mäso a bravčové mäso. A to je vláknina a bielkoviny. Profesor Manabu T. Nakamura, vedúci výskumu na Univerzite v Illinois, vysvetlil: „Flexibilita a personalizácia sú kľúčové pri vytváraní programov, ktoré optimalizujú úspech ľudí pri chudnutí a udržiavaní váhy.

„Aby sa dosiahla a udržala zdravá váha, je potrebné dosiahnuť udržateľné zmeny v stravovaní, ktoré sa líšia od človeka k človeku. Prístup iDip umožňuje účastníkom experimentovať s rôznymi variáciami stravy a vedomosti a zručnosti, ktoré si počas chudnutia osvoja, slúžia ako základ pre udržateľnú kontrolu váhy.“

Program iDip – alebo Individuálny program zlepšovania stravy – umožnil 22 ľuďom zúčastniť sa hodín a získať informácie v rámci ročného výskumného programu, zameraného na informované rozhodovanie o stravovaní. Po uplynutí 365 dní výskumníci zistili, že 41 % účastníkov stratilo viac ako 5 % svojej telesnej hmotnosti a pripisujú to dvom hlavným pilierom – zvýšenému príjmu vlákniny a bielkovín. V mnohých prípadoch to znamenalo zvýšenie príjmu vlákniny na približne 20 gramov a bielkovín na približne 80 gramov denne pri súčasnom príjme menej ako 1500 kalórií denne.

„Výskum silne naznačuje, že zvýšenie príjmu bielkovín a vlákniny pri súčasnom znížení kalórií je nevyhnutné na optimalizáciu bezpečnosti a účinnosti diét na chudnutie,“ zhrnula Mindy H. Lee, spoluautorka a registrovaná dietologička-nutricionistka pre iDip.

Hoci ovocie a zelenina ako avokádo, banán a kiwi sú skvelými zdrojmi vlákniny, nájdete ju aj v cereáliách, cestovinách, semenách, ovsených vločkách, pečených fazuliach a rôznych iných potravinách. Zvýšenie príjmu týchto potravín nielenže pomáha pri chudnutí, ale môže dokonca znížiť riziko mŕtvice, cukrovky 2. typu a srdcových chorôb. Medzitým je bielkovina – nachádzajúca sa v chudom mäse, tofu, rybách, vajciach a syre – taktiež kľúčom k vyváženej strave. Výskumy naznačujú, že je skvelá pre kosti a dokonca pomáha znižovať krvný tlak.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie