fbpx

Očkovanie proti covidu fungovalo lepšie, ako sa predpokladalo. Znížilo úmrtnosť vo väčšine európskych krajinách

Očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2 fungovalo ešte lepšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Zdroj: Pixabay

Očkovanie proti Covid-19 fungovalo lepšie, ako sa predpokladalo, informuje štúdia. V európskych krajinách znížilo úmrtnosť až o 59 percent. Štúdiu financovalo americké štátne Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb a jej výsledky zdieľal aj prestížny časopis Lancet. Informuje portál rtvs.sk.

V 34 z 54 európskych krajín a regiónov znížilo očkovanie úmrtnosť na ochorenie Covid-19 o 59 percent. To znamenalo záchranu približne 1,6 milióna životov vo vekovej skupine nad 25 rokov.

Z osôb, ktoré očkovanie zachránilo pred smrťou na Covid-19, bolo 96 percent starších ako 60 rokov, 52 percent bolo starších ako 80 rokov. Informuje trend.sk.

Súčasná štúdia vychádzala z údajov od decembra 2020, keď boli vakcíny prvýkrát dostupné, do marca 2023. Keďže neboli k dispozícii úplné údaje zo všetkých krajín a regiónov, analýza sa týka 34 z 54 krajín a regiónov. Výsledky jasne hovoria v prospech pravidelného očkovania proti COVID-19.

„Pomerne rýchlo po tom, čo vakcíny prišli, sa ukázalo, že, bohužiaľ, nezabraňujú šíreniu vírusu, ale sú veľmi účinné v zabránení ťažkých priebehov a úmrtí. Tým pádom najväčší zmysel mali pre najviac ohrozené skupiny,“ hovorí virológ Slovenskej akadémie vied Boris Klempa.

Ide síce o rizikové infekčné ochorenie, záťaž pre spoločnosť už ale nie je taká veľká. Postupne sme si podľa virológa vybudovali imunitu. Stále však existujú rizikové skupiny, pre ktoré koronavírus môže predstavovať život ohrozujúci stav.

Virológ hovorí aj o dôležitosti očkovania. Podľa neho má najväčší význam pre ľudí nad 60 rokov, ľudí s chronickými ochoreniami, ľudí, ktorí sa o nich dlhodobo starajú či personál v zdravotníctve.

„Ani bežnému človeku však očkovanie neublíži. Znížia si riziko ťažkého priebehu ochorenia,“ hovorí Klempa. Zdôraznil, že výhody očkovania prevyšujú riziká.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie