fbpx

Akrobatický fitness je o emócii a umeleckom dojme, myslí si majsterka sveta

Nelli Novodomská je len 18-ročná šampiónka vo fitness akrobacii. V tejto disciplíne
je desaťnásobnou majsterkou sveta, desaťnásobnou majsterkou Európy a absolútnou majsterkou Európy junioriek. Tomuto športu sa začala venovať už ako štvorročná, súťažila o rok neskôr. Za niekoľko rokov získala množstvo ocenení.

Tento rok sa tiež stala absolútnou majsterkou Európy vo fitness akrobacii v kategórii ženských junioriek. Úspešná slovenská športovkyňa sa čoskoro začne pripravovať aj na ďalšie súťaže. Disciplína fitness akrobacia je špecifická najmä tým, že okrem klasického hodnotenia osvalenia fitnessiek, ako je to napríklad pri bikini fitness, sa hodnotí aj zostava súťažiacej, ktorá pozostáva z akrobatických prvkov. O tom, ako vyzerá jej príprava na súťaže a čo je najťažšie na fitness akrobacii, nám prezradila v rozhovore.

S akrobatickým fitness ste začali už v štyroch rokoch. Ako ste sa k tomu dostali? Pomohli Vám aj rodičia?

Ako malá som túžila byť baletkou, stále som tancovala, moja sestra v tom čase chodila na akrobatický rock&roll a neskôr na fitness. Ja s rodičmi sme sa chodili pozerať na súťaže. Páčilo sa mi, čo všetko dievčatá dokázali, ale popravde ma najviac zaujali krásne kostýmy, make up, trblietky a všetko okolo toho. Rozhodla som sa, že aj ja by som chcela robiť fitness a tak ma rodičia zobrali na prvý tréning. Najskôr som sa hanbila a bála, ale postupne som sa zamilovala do cvičenia a tak to je až dodnes.

So súťažami ste začínali už ako päťročná. Pamätáte si na nejaký silný moment zo súťaže, na ktorý spomínate doteraz?

Na mojich prvých majstrovstvách Európy a zároveň aj na prvej medzinárodnej súťaži som nemala veľmi veľké očakávania, alebo skôr som bola prekvapená z toho, čo všetko sa okolo mňa deje. Snívala som o tom, že by som raz vyhrala tak veľkú súťaž, ale netušila som, že by sa mi to mohlo podariť na mojich prvých majstrovstvách. Bol to neskutočný pocit a sama som tomu tak trochu neverila.

Dosiahli ste obrovské úspechy. Na ktorý z nich ste najviac hrdá a prečo?

Najviac hrdá som asi na aktuálny titul absolútnej majsterky Európy junioriek, keďže viem,
že za ním nebolo len pár mesiacov prípravy, ale dlhodobá snaha za posledných niekoľko rokov. Už dlho to bol jeden z mojich najväčších cieľov.

zdroj: Nelli Novodomská/archív

Kto Vás trénuje a pripravuje na súťaže?

Na mojej príprave sa podieľa viacero ľudí, rodina aj moje trénerky. Všetci sa snažíme robiť maximum a práve vďaka ľudom okolo seba mám ideálne podmienky na trénovanie a zlepšovanie sa. Na mojej príprave má ale najväčšiu zásluhu moja mamina. Absolvuje so mnou od mojich piatich rokov nielen každý tréning, ale aj každú súťaž.

O fitnesskách sa hovorí, že si musia pred súťažou veľa odopierať. Je to skutočne tak?
Ako vyzerá Váš jedálniček pred súťažou?

Fitness by mal byť hlavne o zdravom životnom štýle a mimo sezóny to samozrejme platí,
ale v súťažnej príprave, keď sa blíži sezóna, alebo počas súťažnej sezóny je to už o niečom inom. Vtedy je disciplína naozaj najdôležitejšia, lebo či už tréningový alebo stravovací režim sú dosť prísne. Vždy záleží od fázy prípravy, v ktorej sa práve nachádzam a akú formu mám. Podľa toho nastavujeme tréningy aj jedálniček, aby som bola čo najlepšie pripravená na vrchol sezóny.

V čom sú tieto jedálničky prísne? Máte určité druhy potravín, ktoré môžete a ktoré nie, alebo ako tomu mám rozumieť?

Môj jedálniček nie je vôbec zložitý a skladá sa najmä zo základných potravín, ako sú mäso, ryby, vajíčka, ryža, vločky či tvaroh. Potom už len podľa fázy prípravy a aktuálnej formy nastavujeme príjem a makrá tak, aby som na súťaž prišla čo najlepšie pripravená, a zároveň, aby telo fungovalo tak, ako má.

Naposledy ste sa zúčastnili na ME v Španielsku v Santa Susanne. Stali ste sa absolútnou víťazkou v kategórii Junior Women’s Acrobatic Fitness. Čo pre Vás znamená tento úspech?

O tomto titule som snívala už niekoľko rokov. Šport samozrejme nie je iba o súťažení
a získavaní titulov, ale je to veľká motivácia, keď si sami pre seba stanovíte cieľ a následne robíte každý deň všetko preto, aby ste ho dosiahli. A práve preto je pre mňa veľmi cenný. Fitness je subjektívny šport a preto nikdy neviete, ako sa umiestnite aj napriek tomu, že podáte najlepší možný výkon. Takže vždy robím svoje maximum a potom už len verím. Doteraz mám zimomriavky, keď si spomeniem, ako vtedy vyhlásili moje meno ako meno absolútnej víťazky.

zdroj: Nelli Novodomská/archív

Ako hodnotíte svoj výkon v súťaži?

Majstrovstvá Európy boli tento rok trochu iné, ako predchádzajúce roky. Súťažili sme až štyri dni po sebe, čo je zatiaľ najviac za všetky moje súťaže. Bolo to vyčerpávajúce, ale zároveň som mala možnosť sa odprezentovať na pódiu viac ako desaťkrát, takže som si svoj čas pred divákmi naozaj užila. Okrem toho som súťažila s mojou novou zostavou, ktorá sa stala mojou srdcovkou. Na pódiu som nechala celé svoje srdce a užila si voľnú zostavu viac ako kedykoľvek predtým.

Ako vyzerala táto akrobatická zostava?

Fitness zostava sa skladá z akrobacie, silových prvkov a tanca. Najdôležitejšie pri nej
je preniesť na divákov emóciu a zanechať v nich nejaký umelecký dojem tak, aby si zostavu zapamätali a chceli si ju pozrieť znova. Vždy je teda dobré, keď má zostava nejakú tému
alebo myšlienku.

Ako dlho trvala vaša príprava na tieto Majstrovstvá Európy a čo všetko ste v rámci nej absolvovali?

Príprava sa začala už krátko po konci jesennej sezóny. V období medzi sezónami sme sa snažili o čo najväčší progres v postave, a zároveň som si pripravovala novú voľnú zostavu. Potom sme postupne upravovali jedálniček aj tréningy tak, aby sme pripravili čo najlepšiu formu
na Majstrovstvá Európy.

Kto Vám vytváral akrobatickú zostavu? Vymýšľali ste si ju sama alebo vám s ňou niekto pomáhal?

Na začiatku to bola výlučne práca tréneriek. Ale rok čo rok, ako sa učím a spoznávam samu seba, je tam stále viac zo mňa. Sama by som ale nevedela doklepnúť zostavu k svojej sto percentnej spokojnosti, a preto väčšinou oslovíme profesionálov, či už ide o contemporary alebo prvky zo spoločenských tancov. Zostavu následne upravujeme s trénerkami, aby sa nám všetkým páčila.

Ako vyzerá príprava takejto jednej zostavy?

Vymyslieť originálnu zostavu nie je vôbec jednoduché, keďže mnoho nápadov aj prvkov
už bolo použitých. Celé sa to začína tým, že vyberieme spolu s trénerkami hudbu a vymyslíme tému zostavy. Potom začneme tvoriť samotnú zostavu. Vždy sa snažíme o to, aby sme priniesli niečo nové, čo na fitness súťaži ešte nikto nevidel. Keď je zostava hotová, väčšinou ju ešte meníme a prerábame, až kým s ňou nie sme na sto percent spokojné.

Ktorá z Vašich súťažných akrobatických zostáv patrí medzi Vaše najobľúbenejšie a prečo?

Mojou najobľúbenejšou zostavou je práve tá aktuálna. Stvárňujem páva a úplne som sa do nej zamilovala, pretože oproti ostatným zostavám je o čosi emotívnejšia a precítenejšia. Práve vďaka nej som sa naučila vystupovať s väčším kľudom a odovzdať publiku moje emócie.

Čím je podľa Vás emotívnejšia? Viete nám to bližšie opísať?

Cvičím na skladbu Experience od talianskeho pianistu Ludovica Einaudiho. Táto pieseň je sama o sebe veľmi silná a emotívna. Každý si v nej môže nájsť to svoje. Okrem toho sa počas
jej prezentácie vždy snažím dať do nej všetky svoje emócie tak, aby ich cítili všetci, ktorí
sa na ňu pozerajú. Tým je výnimočná oproti ostatným mojim zostavám, a práve vďaka tomu, že do nej môžem dať celú seba, je aj mojou najobľúbenejšou.

Koľko hodín týždenne Vám zaberú tréningy a ako vyzerajú? Predsa, musíte trénovať
aj akrobaciu, nielen silové cviky…

Väčšinou trénujem dvojfázovo, ale ako som už spomínala, vždy sa to odvíja od aktuálnej fázy prípravy. Ráno mávam silový tréning, ktorý trvá približne hodinu. Po škole chodievam
na fitness tréning, kde trénujem zostavu, akrobaciu, silové prvky i tanec. Tieto tréningy trvajú približne dve hodiny. Mimo sezóny sa venujem aj rôznym iným športom, či už v rámci kondičnej prípravy alebo regenerácie.

Ktorým športom sa venujete?

Venujem sa športom, ktoré aspoň čiastočne súvisia s fitness ako handbalancing, tanec
či vzdušná akrobacia. V lete sa rada chodím s rodinou korčuľovať, bicyklovať alebo na turistiku do prírody. V zime rada snoubordujem a vlastne celoročne v rámci regenerácie chodíme plávať.

Čo ešte robíte okrem plávania počas regenerácie, teda vo voľný deň, keď netrénujete?

Málokedy mám deň, počas ktorého by som sa nevenovala žiadnej športovej aktivite. Trénujem skoro každý deň a keď mám voľno, rada sa chodím prechádzať. Kvôli regenerácii chodím
na masáž a k fyzioterapeutovi, aj keď občas to trochu zanedbávam.

zdroj: Nelli Novodomská/archív

Ktoré krajiny ste precestovali vďaka súťažiam vo fitness akrobacii?

Mnohí si myslia, že vďaka fitness spoznám svet, no realita je taká, že väčšinou spoznám najmä halu kde súťažíme, hotel a lokálne fitness centrum. Niekedy však máme aspoň jeden voľný deň po súťaži, keď sa stihneme aspoň trošku poobzerať po meste. Najzvláštnejšou destináciou,
kde som zatiaľ súťažila, bolo mesto Yeongju v Južnej Kórei. Okrem toho sme niekoľko krát boli v španielskej Santa Susanne, Srbsku, Grécku, Maďarsku či Rumunsku.

Čo je podľa Vás najťažšie na fitness akrobacii?

Najťažšie je asi to, že akrobatický fitness nie je iba o estetike postavy, ale aj o výkone počas zostavy. Počas diéty, keď aj energie ubúda, je teda o čosi náročnejšie trénovať akrobaciu, silové prvky a tanec.

Venujete sa aj trénovaniu vo fitnesscentrách?

Nevenujem sa trénovaniu klientov vo fitnesscentre, keďže ešte nemám toľko vedomostí a skúseností na to, aby som mohla viesť ďalších.

Ste desaťnásobnou fitness šampiónkou svetových súťaží. Máte ešte vôbec nejaké plány a ciele do budúcna?

Hovorí sa, že ťažšie ako titul získať, je ho obhájiť a podľa mňa je to naozaj pravda,
lebo konkurencia je z roka na rok väčšia a keď sa už raz dostanete medzi najlepších športovcov, aj nároky od okolia sa zvýšia. Mám teda ešte kopu snov a cieľov, a zároveň ešte dlhú cestu
za ich dosiahnutím.

Chystáte sa najbližšie na nejakú súťaž?

Momentálne sa nachádzam v období medzi jarnou a jesennou súťažnou sezónou, takže čoskoro sa začnem pripravovať na ďalšie súťaže. Zatiaľ však neviem, ktoré to konkrétne budú.

Po majstrovstvách Európy som mala chvíľu oddych a okrem toho ma čakali aj školské povinnosti, ktoré som nechcela kvôli súťaženiu zanedbať. Režim je o niečo voľnejší
ako v súťažnom období, ale samozrejme, že stále trénujem podľa plánu. Momentálne sa snažím najmä o to, aby som sa na jeseň ukázala s lepšou formou aj vylepšenou zostavou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie