fbpx

ROZHOVOR: Slováci si za kvalitu nepriplatia ani euro, pri nákupe rozhodujú centy. Takto odhalíte priekupníka, radí farmár Nicolas

Na rodinnej BIO farme Zlatý Hýľ pestujú zeleninu, ktorá spĺňa aj európske požiadavky na ekologickú produkciu. Zdroj: Archív NP
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako rozoznať priekupníkov na farmárskom trhu?
  • Kde zoženiete najlepšie paradajky?
  • Prečo by sme si mali brať príklad z talianskych trhov?
  • V ktorých supermarketoch istotne kúpite lokálnu zeleninu?
  • V čom robíme pri nákupe zeleniny najväčšiu chybu?

Nicolas Pavlík je súčasťou rodinnej BIO farmy v Nováčanoch pri Košiciach, ktorú preslávili hlavne ekologicky vypestované paradičky. Žiadna veľkokapacitná hydropónia, pesticídy ani postreky, len skutočná pôda s maštaľným hnojom od vlastných zvierat.

Farmárčia v súlade s prísnou európskou legislatívou, musia spĺňať požiadavky na ekologickú produkciu a pravidelne ich pri práci kontrolujú. Za ich úrodou však nemusíte ďaleko cestovať, nájdete ju totiž aj v niektorých supermarketoch a aj v menu prestížnych reštaurácií. Ako rodina prevádzkujú nielen farmu, ale aj hotel, v ktorom hosťom servírujú jedine čisto vypestovanú zeleninu a niet ani nad ich BIO hovädzí steak.

Čo stojí za vznikom vašej biofarmy?

Za vznikom našej farmy je myšlienka nášho otca. Keď bol v roku 2004 na púti v Izraeli, dostal akési vnuknutie, že má kúpiť farmu, aby bola naša rodina potravinovo sebestačná a taktiež, aby sme boli schopní zabezpečiť kvalitné a zdravé produkty pre náš hotel a ostatných ľudí.

Prečo ste sa rozhodli farmárčiť práve pri Košiciach?

Jednoducho preto, lebo sme Košičania. Farmu máme aj blízko nášho hotela Zlatý Hýľ, ktorý začal vznikať v približne rovnakom čase ako samotná farma.

V čom sa líši úroda z bio farmy v porovnaní s klasickými farmami?

Bio pestovanie má, samozrejme, svoje pravidlá, ktoré sú dané slovenskou aj európskou legislatívou. Nemôžeme používať žiadne dusíkaté hnojivá, pesticídy, prípravky na ochranu rastlín a rôzne umelé postreky, ktoré sa bežne používajú v konvenčnom poľnohospodárstve. Na ochranu rastlín pred škodcami a chorobami môžeme použiť len ekologické prípravky, ktoré majú minimálny dopad na rastlinu a aj ľudské telo, alebo prípravky povolené prostredníctvom ÚKSUPu. Na hnojenie používame len maštaľný hnoj od našich vlastných zvierat. Z tohto dôvodu je úroda z biofarmy jednoznačne zdravšia v porovnaní s obyčajnými produktmi v obchodoch. To ale platí aj pre naše ostatné výrobky ako mäso či mliečne produkty.

Aké metódy a postupy používate?

Cesta našich paradajok a aj ostatnej zeleniny začína približne v januári/februári, kedy sadíme semienka a postupne začíname pestovať vlastné priesady. Podľa počasia v apríli/máji sadíme priesady do zeme a začína sa každodenná starostlivosť. Naša zelenina rastie v reálnej pôde, nie v hydropónii, ako je to bežné vo veľkých produkciách, ktoré končia na pultoch obchodov. Presne preto je chuť našich paradajok neporovnateľne lepšia a oceňujú to aj najlepšie reštaurácie, s ktorými spolupracujeme.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa BIO FARMA ZLATÝ HÝĽ (@biofarma_zlatyhyl)

Kam sa vybrať nakupovať kvalitnú a čerstvú úrodu? Ktoré trhy na Slovensku odporúčate?

Úplne najlepší spôsob je nájsť si lokálneho pestovateľa v mieste, kde bývame, a nakupovať priamo od zdroja. Vieme si tak overiť, či ide skutočne o pestovateľa alebo len priekupníka, ako tomu často na trhoch býva. Navyše sa vieme aj dozvedieť viac o postupoch a metódach, ktoré sú pri pestovaní používané. Priekupníkov vieme na trhoch rozoznať celkom ľahko. Pokiaľ má 15 predajcov na jednom trhu zeleninu, ktorá vyzerá rovnako, ako namaľovaná a bez jedinej chybičky, odporúčam vyhľadať iný farmársky trh.

Ako sú na tom supermarkety? Dostane sa kvalitná slovenská úroda aj na tieto pulty?

Samozrejme, že vieme kúpiť kvalitnú zeleninu aj v supermarkete, no je to skôr výnimka. Naša farma napríklad už dlhšie spolupracuje s potravinami Fresh a Fajne. Páči sa nám, že sa snažia na trh priniesť lokálne produkty, a teda v týchto reťazcoch sa ku kvalitnej slovenskej úrode dostaneme. Spomenul by som aj potraviny Yeme, ktoré sídlia v Bratislavskom kraji, a tiež ponúkajú produkty od lokálnych pestovateľov. O iných supermarketoch neviem a vo veľkých reťazcoch je kvalitnej zeleniny určite minimum, ak tam vôbec aj nejaká je.

Aké najväčšie chyby robíme pri nákupoch ovocia a zeleniny?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie