fbpx

Zastrašovanie alebo cesta k diktatúre? Protifašistické hnutie varuje pred praktikami koalície

Predseda vlády SR Robert Fico, logo Slovenského protifašistického hnutia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Facebook/Slovenské protifašistické hnutie

Slovenské protifašistické hnutie vydalo vyhlásenie, v ktorom kritizuje zastrašovanie občanov zo strany koalície, označujúc takéto praktiky za neprijateľné. Upozorňuje, že takéto kroky by mohli postupne viesť k obmedzovaniu demokratických práv a priblížiť sa k totalitným režimom. Píše o tom sme.sk.

Stanovisko hnutia podpísali známe osobnosti, medzi nimi Stanislav Mičev, Peter Weiss, Boris Zala, Jozef Ťažký a Miroslav Seget. Vo svojom vyhlásení zdôrazňujú, že podobné praktiky viedli v minulosti v Európe k nástupu diktatúry alebo fašizmu.

Protifašistické hnutie pripomína, že po útoku na premiéra Roberta Fica tento čin jasne odsúdilo a násilie považuje za neprijateľné. Zároveň však upozorňuje, že reakcie smerujúce k obmedzovaniu demokratických práv sú rovnako nebezpečné.

Výroky o „krvavých rukách“, požadovanie akejkoľvek odplaty, zastrašovanie legitímnych politických subjektov, obmedzovanie politickej súťaže a označovanie oponentov ako „zahraničných agentov““, či „protislovenských síl“ sú rétorikou všetkých protidemokratických hnutí, upozorňuje hnutie, ktoré verí, že politické sily s demokratickým zmýšľaním budú nasledovať líniu bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej a prezidenta Petra Pellegriniho.

Protifašistické hnutie tiež varuje pred otvorením priestoru pre tieto názory, ktoré by mohli zvýšiť napätie v slovenskej spoločnosti. Pokiaľ by sa tieto názory stali súčasťou politickej praxe, mohlo by to viesť k fašizácii spoločnosti.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie