fbpx

Ako správne ošetriť uštipnutie od hmyzu? TOTO radí odborník

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Unsplash/Eduardo Gorghetto

Poštípanie hmyzom patrí predovšetkým počas jarných a letných mesiacov medzi absolútne bežná zranenia. Okrem opuchov a nepríjemne svrbiacich začervenaných rán, ktoré sa obvykle po útoku týchto drobných živočíchov na tele objavia, sa však môže u človeka prejaviť tiež silná alergická reakcia. Preto je dobré vedieť, ako uhryznutie a uštipnutie od hmyzu správne ošetriť a čo robiť, ak sa prejavia príznaky alergie.

Pri uštipnutí hmyzom je dôležité čo najskôr vybrať žihadlo (v prípade včely), očistiť ranu mydlovou vodou, schladiť ju obkladom a v prípade alergie použiť antihistaminiká. Ak sa opuch nezhoršuje a nepridružujú sa iné príznaky, lekárska pomoc nie je potrebná. Poukázal na to alergológ a vedúci Centra pre liečbu hmyzovej alergie Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Norbert Lukán.

Prvá pomoc po uštipnutí

„Ak vás uštipla včela a žihadlo zostalo v koži, opatrne ho odstráňte pinzetou alebo nechtom. Snažte sa to urobiť čo najskôr, aby ste minimalizovali množstvo jedu vstupujúceho do tela,“ vysvetlil.

Po vyčistení rany pomôže zmierniť opuch a bolesť studený obklad. „Priložte studený obklad (ľad zabalený v uteráku) na postihnuté miesto na desať až 15 minút,“ doplnil odborník. Následne je vhodné podľa pokynov na obale použiť antihistaminiká. Svrbenie a podráždenie možno zmierniť voľnopredajnými prípravkami, ako sú gély, prípadne krémy a spreje.

Lukán ozrejmil, že lekárska pomoc nie je potrebná pri miernom opuchu a začervenaní, ak sa nezhoršujú. Tiež ak nie sú prítomné príznaky, ako sú ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť, pocit na odpadnutie, vracanie alebo závraty.

„Ak sa neobjavujú celkové príznaky do jednej hodiny, prípadne vidíte zlepšenie v priebehu ďalších hodín až dní, nemáte iné príznaky, ako je infekcia rany, zvýšená bolesť alebo horúčka, našu pomoc nebudete potrebovať,“ skonštatoval alergológ.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie