fbpx

Nemci sa vo svojej krajine boja, kriminalita u nich stúpa, ukazuje prieskum

Nemci sa podľa nového prieskumu necítia vo svojej krajine bezpečne. Zdroj: Unsplash

Vo svojej krajine sa Nemci cítia stále menej bezpečne, vyplynulo z prieskumu agentúry Insa. Každý druhý Nemec sa domnieva, že sa bezpečnosť v krajine v posledných piatich rokoch znížila. Štatistiky ministerstva vnútra za minulý rok výsledku prieskumu dávajú za pravdu. Kriminalita v Nemecku vlani opäť vzrástla. Registrovaných tam bolo 5 940 667 prípadov, čo je o 5,5 percenta viac ako o rok predtým. V porovnaní s predcovidovým rokom je to nárast o 9,3 percenta, píšu novinky.cz.

Presne 45 percent respondentov v prieskume agentúry Insa pre denník Bild uviedlo, že sa ich pocit bezpečia znížil (25 percent) alebo sa dokonca výrazne znížil (20 percent). Pre 38 percent sa nič nezmenilo. Iba 15 percent sa cíti bezpečnejšie ako pred piatimi rokmi.

Najviac ľudí (41 percent) sa obáva napadnutia alebo fyzických útokov. V prvom rade sú to vlakové stanice, kde sa ľudia necítia bezpečne. Podľa prieskumu sa tam 52 percent opýtaných necíti príjemne. Niet divu. Počty útokov nožom vzrástli o 5,8 percenta oproti roku 2022, pri trestných činoch lúpeže je nárast 10,9 percenta, uvádzajú štatistiky nemeckého ministerstva vnútra.

Spolková polícia zaznamenala na nemeckých staniciach celkom 1012 trestných činov spáchaných nožom, najviac postihnutý bol Hannover (46) a Frankfurt nad Mohanom (44), ďalej Dortmund (40), Düsseldorf (40), Kolín nad Rýnom (38), Brémy (28) a Norimberg (23). Zvyšných 719 trestných činov sa odohralo po celom Nemecku.

Násilná kriminalita vzrástla o 8,6 percenta na 214 099 prípadov (o rok skôr to bolo 197 202 prípadov). Štatistiky zaznamenávajú oveľa vyššie počty vrážd, zabití aj vrážd na objednávku, vrátane znásilnenia a sexuálneho napadnutia.

Razantne narástli počítačové podvody týkajúce sa platobných kariet. Počet týchto trestných činov vzrástol o 60,3 percenta. Na druhom mieste neslávneho rebríčka sú trestné činy súvisiace s porušením migračného zákona (+32,4 percenta), neoprávnený vstup (+40,4 percenta), neoprávnený pobyt (+28,6 percenta), distribúcia pornografie (+31,2 percenta), drogové trestné činy (+29,1 percenta) a tiež krádeže v obchodoch (+23,1 percenta).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie