fbpx

Lekár varuje pred zákernou chorobou. Príznaky sa objavujú na koži

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Americký lekár varuje pred zákernou chorobou, ktorá sa môže prejaviť začervenanými fľakmi na koži. Reč je o tzv. lymfangitíde, ktorej príznaky nie je dobré podceniť.

Zdanlivo bežné začervenanie kože môže byť signálom toho, že vaše telo bojuje so zákernou chorobou. S varovaním prišiel podľa denníka Mirror americký lekár Joe Whittington, podľa ktorého môžu byť červené fľaky na koži príznakom lymfangitídy.

„Lymfangitída je zápal lymfatických ciev, často spôsobený bakteriálnou infekciou, typicky streptokokom alebo stafylokokom,“ citoval ho denník Express. „Obvykle sa prejavuje ako červené, bolestivé pruhy na koži, ktoré sa tiahnu od miesta infekcie smerom k blízkym lymfatickým uzlinám, ktoré môžu opúchať a byť citlivé,“ upozorňuje.

Choroba má ale aj ďalšie príznaky. Okrem začervenanej kože a opuchnutých uzlín sa môže objaviť aj bolesť hlavy, horúčka, zimnica, únava alebo aj pomaly hojaca sa rana. Práve zo zapálenej rany akútna lymfangitída obvykle vzniká.

„Rýchla liečba antibiotikami je nevyhnutná, aby sa zabránilo šíreniu infekcie a aby sa zabránilo potenciálnym komplikáciám, ako je tvorba abscesov alebo sepsa,“ dodáva lekár. Pokiaľ sa príznaky objavia, odporúča návštevu doktora.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie