fbpx

Malý štípanec, žiadna bolesť, potom smrť. Ďalšiu obeť hnedého pavúka hlási Taliansko

Jedovatý pavúk hnedý. Zdroj: X/Fanpage.it, Luca Brambilla

Po Grécku hlási aj Taliansko úmrtie človeka po uhryznutí jedovatým pavúkom, a to hneď dva prípady. Scenár bol vo všetkých prípadoch rovnaký: spočiatku bezbolestný štípanec považovali obete za bezvýznamný a domnievali sa, že ide o bodnutie komára. Potom sa ale zdravotný stav začal rýchlo zhoršovať, píšu novinky.cz.

Podľa denníka Corierre della Sera podľahol v sobotu útoku pavúka hnedého (Loxosceles reclusa) 23-ročný muž. Pavúk ho uhryzol už v polovici júla, keď v apúlskom Collepasse pracoval pre jednu firmu na údržbe zelene. Najprv zacítil uštipnutie na pravej nohe. Myslel si, že ho uhryzol komár, ale v priebehu niekoľkých dní sa objavila silná bolesť, absces a zasiahnuté miesto mu sčernalo, potom strávil mesiac postupne v troch nemocniciach.

„Keď dorazil na našu pohotovosť, mal kožnú léziu. Vďaka antibiotickej a ďalšej protizápalovej terapii sa podarilo zápal stabilizovať,“ uviedol riaditeľ kliniky v Tricas Pierangelo Errico s tým, že lekári od začiatku vedeli, že pacienta uhryzol pavúk hnedý. Následne bol mladý muž prevezený na kliniku plastickej chirurgie, aby podstúpil ďalšie špecializované zákroky. Keď sa ale jeho stav náhle zhoršil, skončil na klinike v Bari, metropole regiónu Apúlia. Tam v sobotu ráno zomrel na septický šok a zlyhanie orgánov.

V minulosti bol pacient hospitalizovaný kvôli pľúcnym ochoreniam, či to ale malo na priebeh komplikácií po uhryznutí pavúka vplyv, si lekári nie sú istí. „Nie je na mne, aby som posudzoval, či existuje súvislosť medzi týmito chorobami, uhryznutím pavúka a smrťou,“ dodal Errico.

„Nemám slov. Je absurdné, že v roku 2024 môžete zomrieť na uhryznutie pavúkom. Liečba v nemocnici trvala mesiac, ale na záchranu jeho života to nestačilo,“ povedal bratranec obete Luca s tým, že šesťtisícové Collepasso je „v šoku“.

Talianske médiá pripomenuli, že už v júli zomrel na Sicílii po uhryznutí spomínaným pavúkom 52-ročný policajt. Minulý týždeň ohlásilo úmrtie Grécko, kde uštipnutiu jedovatého pavúka podľahol 48-ročný turista, a to počas troch dní.

Obrazec v tvare huslí

Jedovatý pavúk hnedý pôvodne pochádza z juhovýchodu až juhu USA. Dorastá do dĺžky až dvoch centimetrov, má hnedú farbu a na jeho tele je zreteľný obrazec v tvare huslí. Hoci nie je agresívny, môže mať jeho uštipnutie vážne následky v podobe tzv. dermonekrózy, teda odumierania kožného tkaniva, ktoré postupne vedie k zlyhaniu orgánov a k smrti. Hnediaky sú jedinými pavúkmi, ktorých jed pôsobí týmto spôsobom. Protijed zatiaľ neexistuje.

Toxikologička z univerzity v Padove Donata Favrettová upokojuje, že nie každé uhryznutie hnediaka má fatálne následky. „V 70 percentách prípadov nespôsobí vážne poškodenie zdravia. Vytvorí sa pupienok, ktorý spontánne ustúpi,“ povedala podľa agentúry ANSA.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie