fbpx

Číňanky odmietajú pro-pôrodnú agendu Pekingu, ten sa potýka s nízkou pôrodnosťou

Komunistické plagáty z 80. rokov podporujúce model rodiny s jedným dieťaťom. Zdroj: Getty

„Ako sa volajú tvoji rodičia?“ Jednoduchá otázka, ktorá však tretiačku Fang pristihla nepripravenú, zatiaľ čo učiteľka čaká, čo jej 9-ročné dievčatko odpovie. Už od predškolského veku bola Fang zaregistrovaná ako dcéra svojho najstaršieho strýka. Bol to pokus jej pôvodných rodičov obísť tvrdé tresty v rámci kontroverznej čínskej politiky jedného dieťaťa, ktorá sa uplatňovala v období od roku 1980 do 2015. Peking však teraz kvôli nízkej pôrodnosti a starnutiu obyvateľstva prehodnocuje svoju agendu, píše CNN.

„Naozaj som netušila, ktorých rodičov som mala menovať,“ povedala Fang po rokoch pre CNN, pričom z dôvodu ochrany súkromia použila pseudonym. Odvtedy Peking postupne zvyšoval pôrodné limity z jedného na dve deti a potom na tri v roku 2021 v snahe zastaviť hroziacu demografickú krízu.

Pravidlá jedného dieťaťa pominuli, no rany z minulosti pretrvávajú dodnes. Nová generácia žien, ako je Fang, prenasledovaná bojom svojich rodičov a prinášaním vlastných obetí teraz rodičovstvo sleduje s nevôľou, vďaka čomu súčasný Peking, ktorý pôrodnosť podporuje, naráža na odpor.

Fang sa narodila v 90. rokoch minulého storočia – keď bol limit jedného dieťaťa najprísnejší – a veľkou sestrou sa stala len o rok neskôr, keď jej matka „ilegálne“ opäť otehotnela. Aby sa vyhla trestu, rodina poslala Fang žiť s členmi širšej rodiny, zatiaľ čo jej matka predstierala, že jej druhé tehotenstvo bolo jej prvým. Fang, ktorá má teraz 30 a je vydatá, deti vôbec nechce. „Všetky obavy a neistota, ktoré som pociťovala počas môjho detstva, viac-menej zohrali úlohu v mojom súčasnom postoji,“ povedala.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5 6
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie