fbpx

Briti hľadajú cestu späť do EÚ prostredníctvom testov DNA

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash; Profimedia

Vo Veľkej Británii sa v posledných rokoch rozmohlo využívanie testov DNA ako podkladov pre zisk dvojitého občianstva v inej krajine. Viac ako ľudí, ktorí hľadajú stratenú rodinu alebo členov etnických menšín hľadajúcich svoj predkoloniálny pôvod, je však tých, ktorí sa prostredníctvom svojich predkov snažia opäť nadobudnúť občianstvo v Európskej únii, píšu novinky.cz.

Od roku 2000, kedy sa genetické genealogické testy po prvýkrát dostali na trh, ich po celom svete využilo už viac ako 40 miliónov ľudí. Využívanie ich výsledkov na žiadanie o občianstvo v zahraničí je však nový trend, uvádza denník The Guardian. Podľa riaditeľky Milnerovho evolučného centra Univerzity v Bathe Turi Kingovej tento trend navyše v budúcnosti ešte porastie.

V súčasnosti podľa nej britskí klienti testovacích spoločností najčastejšie dúfajú, že vo svojom DNA objavia predka zo susedného Írska. Šanca na úspech je v tomto ohľade pomerne vysoká, pretože slobodné írske matky boli po desaťročia nútené dávať svoje deti v Británii na adopciu. Hovorca írskeho ministerstva zahraničia potvrdil, že už bolo zaregistrované značné množstvo žiadateľov o írske občianstvo, pričom ako dôkaz pre svoju požiadavku používajú práve výsledky testov DNA. Potvrdil tiež, že tieto výsledky írske úrady považujú za prijateľný dôkazný materiál.

Ako konkrétny prípad spomínaného trendu britský denník spomína 54-ročného obchodného analytika Richarda Sayersa, ktorý sa v roku 2022 v televíznom programe Rodinné tajomstvá DNA dozvedel, že je jeho otec Ír. Rodák z Liverpoolu dal teda najskôr opraviť svoj rodný list a potom si úspešne požiadal o dvojité občianstvo. Následne si mohol bez problémov splniť svoj sen presťahovať sa do zahraničia. Nie však do Írska, ale do La Mangy v Španielsku.

Advokátka Louisa Ghevaertová zameriavajúca sa na rodinné právo uviedla, že len ona dostáva mesačne tri až päť žiadostí o opravu nepresného rodného listu. Jej klienti potom majú najčastejšie jeden z troch dôvodov. „Vidím, že sa klienti delia na ľudí s nárokom na dedičstvo, ľudí, ktorých poháňa osobná identita a odkaz predkov, a ľudí, ktorí chcú získať dvojité občianstvo. Je to zmes, ako by sa dalo čakať, ale myslím si, že brexit veľa ľuďom ukázal výhody občianstva v EÚ,“ povedala Ghevaertová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie