fbpx

Slovenské F-16 urobili historický krok: Prvý let nad Slovenskom a prvý sonický tresk

Na snímke stíhačka F-16 počas príprav, vpravo stíhačka počas letu nad Slovenskom. Zdroj: Facebook/ Ozbrojené sily Slovenskej republiky, TASR/PavelNeubauer

Podľa informácií TASR, slovenská stíhačka F-16 s domácim pilotom uskutočnila v nedeľu svoj prvý oficiálny let nad územím Slovenska. Ozbrojené sily (OS) SR to oznámili na sociálnej sieti s tým, že „prvý slovenský pilot úspešne dokončil prvý zalietavací let stíhačky 4+ generácie F-16. Týmto sme dosiahli ďalší historický míľnik v modernizácii slovenského vojenského letectva.

 

 

Prípravy na tento let trvali viac ako dve hodiny, počas ktorých bol stroj dôkladne skontrolovaný a pripravený slovenským technickým personálom. Ozbrojené sily SR uvádzajú, že najmodernejšia verzia stíhačky F-16 Block 70 v Európe je pripravená „slúžiť a chrániť vzdušný priestor Slovenska s maximálnou efektivitou.“ OS SR ďalej zdôrazňujú, že „Slovak Falcons“ budú neoceniteľným prínosom pre bezpečnosť Slovenska.

 

V rámci tohto historického letu sa zaznamenal aj prvý sonický tresk (sonický tresk je zvukový efekt, ktorý vzniká, keď objekt prekročí rýchlosť zvuku, teda keď sa pohybuje rýchlejšie ako zvukové vlny v prostredí, v ktorom sa nachádza) v slovenskom vzdušnom priestore, spôsobený prevádzkou slovenského F-16 Block 70.

 

Prvé dve slovenské stíhačky F-16 pristáli na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách 22. júla večer, pričom tretia by mala doraziť v októbri. Ďalších päť lietadiel by malo priletieť v roku 2025. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) uviedol, že od roku 2025 bude Slovensko schopné chrániť svoj vzdušný priestor samostatne, bez pomoci susedných krajín.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby bol uzavretý koncom roka 2018, avšak dodanie lietadiel sa kvôli pandémii oneskorilo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie