fbpx

Extrémne búrky a rekordné zrážky zaplavili Česko: Škody, varovania a hrozby sa blížia aj na Slovensko

Na snímke vľavo zaplavená česká obec Stachy, vpravo zaplavená diaľnica D6. Zdroj: reprofoto/X/ČHMU, YouTube/iMeteo.sk

Od nedele 11. hodiny je v Českej republike vyhlásená výstrahou pred veľmi silnými búrkami, ktoré majú pokračovať až do pondelňajšej noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje pred intenzívnymi zrážkami, ktoré už spôsobili značné škody, najmä v južných Čechách. V niektorých oblastiach, ako je Šumava, spadlo až 100 mm vody, čo viedlo k veľkým škodám. Búrky sa postupne presúvajú na Českomoravskú vrchovinu, severovýchodné Čechy a večer na Moravu a Slezsko, informuje Nova.

 

Aktuálne sa Českou republikou ženú statické búrky spojené so studeným frontom, ktoré sa pohybujú veľmi pomaly a prinášajú vysoké úhrny zrážok na jedno miesto. V oblasti mesta Toužim na Karlovarsku a obci Stachy v Prachatickom kraji napršalo až 114 mm vody, čo viedlo k zaplaveniu celej obce. Hasiči hlásia rozsiahle škody, vrátane nepriechodných ciest a poškodených domov. V Prahe sa voda valila ulicami a zaplavila časť diaľnice D6, čo spôsobilo dopravné komplikácie.

 

 
Očakávaný vývoj a vplyv na Slovensko

Búrky majú pokračovať až do noci a môžu spôsobiť ďalšie škody v Česku. Meteorológovia varujú pred potenciálnymi problémami v energetike a doprave, vrátane výskytu vyvrátených stromov a ďalších škôd. Vzhľadom na postup studeného frontu sa podobné búrky očakávajú aj na Slovensku, najmä v Trnavskom, Trenčianskom a čiastočne v Žilinskom kraji. Na Slovensku by malo byť počasie veľmi búrlivé po väčšinu noci.

 

Celá situácia si vyžaduje pozornosť a prípravu, aby sa minimalizovali možné škody a nebezpečenstvo spojené s extrémnymi poveternostnými podmienkami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie