fbpx

Podvodníci to skúšajú už aj cez WhatsApp: Polícia varuje pred falošnými predvolankami!

Na snímke ukážka podvodnej správy z aplikácie WhatsApp. Ilustarčný obrázok. Zdroj: Facebook/Polícia SR

Podvodníci opäť inovujú svoje taktiky a tentoraz si zobrali na mušku dôverčivých ľudí prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Vydávajú sa za príslušníkov Policajného zboru a používajú oficiálne logo, aby vás oklamali a presvedčili, že ste páchateľom trestného činu. O podvodných správaj informuje polícia na sociálnej sieti.

 

Podľa informácií od polície je táto taktika veľmi nebezpečná, pretože pôsobí dôveryhodne. „Skutočný policajt vás prostredníctvom WhatsApp-u nikdy kontaktovať nebude, a už vôbec vás nebude vydierať alebo nútiť, aby ste sa mu čo najskôr ozvali,“ uvádza polícia. Žiadna „Kriminálna agentúra sociálnej siete“ neexistuje a podvodníkov neraz prezradí aj slabý pravopis ich správ.

 

 

Ako sa brániť voči podvodníkom?

  1. Ignorujte takéto správy a telefonáty. Nikdy neposkytujte citlivé údaje, ako sú osobné informácie či bankové detaily. Tieto údaje môžu byť ľahko zneužité.
  2. Zablokujte podozrivé čísla. Ak sa vám zdá číslo podozrivé, neváhajte a zablokujte ho.
  3. Pozor na tzv. spoofing. Pri spoofingu podvodníci zneužívajú reálne čísla nevinných ľudí. Ak vám volajú z takéhoto čísla, zablokovanie zvážte, aby ste neznemožnili legitímny kontakt s touto osobou.
  4. Obráťte sa na políciu. Ak ste už podvodníkom poskytli citlivé údaje, neváhajte navštíviť najbližšie obvodné oddelenie polície.

 

Polícia opakovane varuje pred týmito nebezpečnými praktikami a zdôrazňuje, že najlepšou obranou je obozretnosť a rýchla reakcia. Ak si nie ste istí, či ste naozaj v kontakte s políciou, vždy si túto informáciu overte priamo na oficiálnych miestach.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie