fbpx

Turistika sa môže skončiť aj nepríjemne: POZOR na týchto parazitov

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash; Facebook/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

V lete je medzi Slovákmi mimoriadne populárna turistika a vychádzky v prírode. Aj keď vonku vládnu horúčavy, nemali by sme zabúdať na dôslednú ochranu pred kliešťami v podobe dlhého oblečenia. Odborníci varujú, ako sa pred týmito nebezpečnými parazitmi chrániť, píšu topky.sk.

Bude vás zaujímať

Nie je nič nezvyčajné, že si po návšteve lesa so sebou domov prinesieme aj suvenír v podobe kliešťa. Tento parazit však prenáša aj rôzne nebezpečné ochorenia a zvyčajne si ich všimneme, až keď si pochutnávajú na našej krvi. Hygienici vzhľadom na množstvo turistov v lesoch upozorňuje, že popri neškodných jedincoch môžu tí infikovaní prenášať napríklad lymskú boreliózu či encefalitídu. Vydali preto odporúčania, ako zabrániť problémom, ktoré stret s kliešťom so sebou prináša.

Pozor aj na neupravené mlieko

Ako uviedli, kliešte začínajú byť aktívne vtedy, keď vonkajšia teplota presiahne 5°C. Vzhľadom na teplé zimy to znamená, že bývajú aktívne aj v mesiacoch, kedy to v minulosti bežné nebolo. „Kliešte sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra. Striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Obľubujú najmä dubovo-hrabové lesy. Myslite tiež na to, že kliešte nenachádzame iba vo voľnej prírode, v lesoch. Vyskytujú sa aj v zastavaných územiach – v záhradách, parkoch, trávnatých porastoch a podobne. Za ostatné obdobie sa možno s kliešťami stretnúť aj v horských oblastiach vo výške nad 1000 metrov nad morom,“ upozornili hygienici z Úradu verejného zdravotníctva.

Aby sme zabránili stretu s kliešťami, mali by sme sa podľa odborníkov vyhýbať miestam s vysokým predpokladom ich výskytu, ako sú okraje lesov, vysoké porasty tráv alebo krovie. Rovnako odporúčajú do lesa nosiť uzavretú obuv a oblečenie pokrývajúce čo najväčšiu časť tela, ako sú dlhé nohavice, tričko s krátkym rukávom a mikinou, v lete vyberáme ľahšie a prievzdušnejšie materiály. Treba pamätať aj na dlhé ponožky, ktoré si treba zakasať do nohavíc. Vhodnejší je aj svetlejší odev, na ktorom parazita zbadáme skôr. Je potrebné používať aj repelenty.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4 5
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie