fbpx

Problémy v raji: V dovolenkových destináciách sa rozšírili HADY, POTKANY a SRŠNE

Rím sa borí s premnožením hadov, sršňov a potkanov. Zdroj: TASR

Metropola Talianska aktuálne čelí závažnému problému. V dôsledku vysokých teplôt a hromadeniu odpadkov sa v Ríme rapídne rozmnožili hady, potkany a sršne. Rada mesta však situáciu popiera a tvrdí, že situácia je pod kontrolou, píše portál news.refresher.sk.

Nebezpečné hady sa môžu nachádzať aj na verejných priestranstvách, ako sú terasy, záhrady či školy. Talianska metropola čelí problému premnoženia nebezpečných tvorov v dôsledku dlhotrvajúcich vysokých teplôt a problémom s odvozom odpadu. Masová turistika totiž znamená niekoľkonásobne vyššiu produkciu odpadu v meste, než na akú je miestna infraštruktúra stavaná. Zoológ Andrea Lunerti uviedol, že práve zanedbávanie odvozu odpadkov a teplé zimy viedli k rozšíreniu týchto živočíchov v meste. Mestská rada však obvinenia popiera a tvrdí, že neexistuje priama súvislosť medzi množstvom odpadu výskytom týchto živočíchov v meste, píše The Guardian.

Rím patrí medzi obľúbenú dovolenkovú destináciu ľudí z celého sveta a problém so zamorením hadmi a potkanmi predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie domácich aj turistov. Medzi najrozšírenejšie hady v meste patrí bičovka zelená, no tento rok sa podarilo odchytiť aj štyri zmije. Lunerti varuje pred výskytom hadov na terasách, v záhradách a školách a žiada obyvateľov, aby mu zasielali videá hadov, aby mohol určiť, či sa jedná o jedovaté jedince.

Rimanov okrem hadov trápi aj premnoženie sršňov východných, ktoré pochádzajú zo severnej Afriky a juhovýchodnej Ázie. Tento nebezpečný hmyz sa v Taliansku prvýkrát objavil už pred tromi rokmi a rozšíril sa po celej krajine. Lunerti tvrdí, že mesto musí vylepšiť kanalizáciu, aby sa zabránilo ďalšiemu rozšíreniu tohto hmyzu.

Mestská rada sa však voči obvineniam ohradila a tvrdí, že neexistuje žiadna priama spojitosť medzi množstvom odpadu a výskytom týchto tvorov v meste. Mesto uvádza, že služby na odvoz odpadu hlásia zníženie množstva odpadu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Podľa mestskej rady, ktorá sa odvoláva na zoológa Enrica Allevu, spočíva problém v tom, že niektoré tvory sú aktívnejšie v tomto období preto, lebo lovia práve potkany. Tie sa po vyprázdnení mesta stanú „asertívnejšími“, pretože nebudú mať v meste dostatok potravy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie