fbpx

Olympiáda v Paríži lákala podvodníkov: Aké triky používali na predaj falošných lístkov

Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters, Sander Sammy

Počas nedávnych parížskych olympijských hier sa diváci stali terčom kybernetických podvodníkov, ktorí sa snažili zneužiť obrovský záujem o lístky. Podvodníci zneužívali situáciu vytváraním falošných webových stránok a sociálnych sietí. Píše techradar.com.

Expertné tímy zistili, že krátko pred začiatkom a počas hier výrazne narástlo množstvo škodlivých online aktivít. Výskumníci z BforeAI analyzovali domény zaregistrované dva týždne pred olympiádou a identifikovali 166 domén, ktoré vykazovali znaky zneužitia systému doménových mien (DNS). Tieto stránky často využívali kľúčové slová ako „paris2024“, „olympics2024“ a obsahovali časté preklepy ako „olymplics“ alebo „olymppics“, aby prilákali návštevníkov, ktorí sa pomýlili pri zadávaní vyhľadávaných slov.

Falošné stránky na predaj lístkov, sociálne siete a obchody s tovarom boli navrhnuté tak, aby fanúšikovia nevedomky odovzdali svoje finančné údaje. Okrem bezprostredných finančných strát hrozilo aj riziko, že ich kreditné údaje budú predané na dark webe, čo by mohlo viesť k krádeži identity alebo ďalším finančným stratám.

Ako prevencia, výskumníci odporúčajú používať výlučne oficiálne olympijské sociálne siete a webové stránky a vyhýbať sa klikaniu na podozrivé odkazy, najmä tie, ktoré ponúkajú lístky alebo tovar za nižšie ceny. BforeAI zverejnil zoznam podozrivých domén, ktorým by sa mali diváci vyhýbať, aby sa ochránili.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie