fbpx

Obľúbené eshopy Slovákov majú problém: V produktoch objavili chemikálie, ktoré spôsobujú NEPLODNOSŤ

Ilustračné foto. Zdroj: reprofoto/Wall Street Journal, shein.com

Lacné nakupovanie z čínskych eshopov sa u Slovákov teší veľkej popularite. Nájdu si tam výrobky od výmyslu sveta za drobný peniaz, a to je aj hlavným dôvodom nákupov. Nie vždy je všetko lacné aj zdraviu bezpečné.

Ebay, Amazon, Aliexpress, Banggood, Shein, Temu a mnohé ďalšie. Nakupovanie cez internet láka používateľov čoraz viac. Nájdu na nich všetko, čo potrebujú – od potravín, pomôcok do domácnosti, hračiek, elektroniky, áut, až po oblečenie. Všetky kategórie, nehovoriac o produktoch, by sme ani nedokázali spočítať a vymenovať.

Popularite sa tešia aj čínske obchody Shein a Temu, ktoré patria u Slovákov taktiež medzi obľúbené. Môžu za to nízke ceny, ktoré v kamenných predajniach či iných eshopoch nenájdu. Už spomínané oblečenie nemusí byť aj napriek nízkej cene vždy zdraviu prospešné.

Ako informuje portál Startitup.sk s odvolaním sa na agentúru AFP, juhokórejské zdravotnícke úrady zistili, že v niektorých topánkach módnych značiek Shein a Temu sa našli toxické látky v množstvách, ktoré boli stokrát vyššie, než dovoľujú zákony.

Zdravotnícke úrady potvrdili, že spomedzi obuvi sa pri topánkach a sandáloch zistili prekročené limity pre toxické látky 11 až 229-násobne. Testu podrobili 144 produktov, pričom za problémové sa považovali najmä topánky, v ktorých našli obrovské množstvo ftalátov (chemickej zlúčeniny). Tie slúžia na to, aby boli plasty pružnejšie. Práve topánky značky Shein v teste pohoreli najviac. Konkrétny pár obsahoval až 229-násobok tejto chemickej zlúčeniny, než ktoré jej povoľuje zákonný limit.

„Táto chemická zlúčenina ovplyvňuje reprodukčné funkcie, znižuje počet spermií a môže spôsobiť neplodnosť, dokonca predčasný pôrod,“ upozornil predstaviteľ Soulského environmentálneho zdravotného tímu. Úrady potvrdili, že aj produkty z obchodu Temu obsahovali vyššie hladiny toxických látok, ako je povolené. Napríklad vložky do sandálov mali v sebe obsiahnutých až 11-krát viac olova, ako dovoľujú zákony.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie