fbpx

16-ročný mladík v írskych kasárňach pobodal katolíckeho kaplána

Vľavo kasárne Renmore v meste Galway na západe Írska. Zdroj: Profimedia.cz; Mapy.cz

Šestnásťročný chlapec v írskych kasárňach Renmore vo štvrtok pobodal armádneho kaplána Paula Murphyho. Posádka kasární útočníka spacifikovala a polícia teraz incident vyšetruje ako potenciálne teroristicky motivovaný. Mladíkovi mala totiž vadiť účasť írskej armády na mierových misiách OSN na Blízkom východe, píšu novinky.cz.

K útoku v kasárňach na okraji mesta Galway došlo približne o 22:45 miestneho času (23:45 SELČ), uvádza denník The Guardian. Páchateľ k Murphymu, ktorý má viac ako päťdesiat rokov, najprv pristúpil, keď sedel vo svojom aute zaparkovanom pred kasárňami. Ten potom prebehol bránou vojenského komplexu, zatiaľ čo ho útočník prenasledoval a niekoľkokrát ho bodol. Vojenská stráž vypálila varovné výstrely, potom páchateľa spacifikovala s použitím obuškov. Následne ho odovzdala polícii, ktorá ho vzala do väzby.

Páchateľ má írske občianstvo a v grófstve Galway sa narodil. Podľa Osobitnej detektívnej jednotky zaoberajúcej sa teroristickými hrozbami má útočník na svojich sociálnych sieťach príspevky, ktoré ukazujú, že je proti nasadeniu írskych vojakov na Blízkom východe. Tí sa konkrétne zúčastňujú mierových misií OSN v Libanone, Sýrii a ďalších lokalitách.

„Podozrivý zostáva vo väzbe a je vypočúvaný na policajnej stanici v severozápadnej oblasti. Polícia chce uistiť verejnosť, že sa momentálne nedomnieva, že by bol incident súčasťou nejakého širšieho sprisahania. Prebieha dôkladné vyšetrovanie, do ktorého boli zapojené všetky príslušné oddelenia,“ stojí vo vyjadrení.

Pobodaný katolícky kaplán mal na sebe v čase útoku civilné oblečenie, takže nie je jasné, či útočník vedel, aké je jeho zamestnanie. Po útoku bol Murphy hospitalizovaný s vážnymi zraneniami, ale podľa vyjadrenia polície je mimo ohrozenia života. „Priatelia, ďakujem vám za vaše modlitby, lásku a starosť. Ospravedlňujem sa, že nemôžem odpovedať na všetky vaše správy a prijať všetky vaše telefonáty. Darí sa mi OK, práve čakám na operáciu. Všetko bude dobré,“ napísal Murphy v piatok na facebooku.

Írsky taoiseach (premiér) Simon Harris incident nazval „šokujúcim“ a poďakoval personálu obranných síl a polície, ktorý pri ňom zasiahol. Minister obrany Micheál Martin označil zákrok vojenskej služby za kľúčový.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie