fbpx

Putin sa chystá na zahraničnú návštevu, chce budovať vzťahy

Vľavo ruský prezident Vladimír Putin, vpravo azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Zdroj: Reuters; Eurasianet

Ruský prezident Vladimír Putin sa chystá na prvú návštevu Azerbajdžanu od roku 2018. Návšteva tejto kaukazskej krajiny sa uskutoční v čase, keď sa Rusko opätovne snaží presadiť ako mierotvorca vo vzťahoch medzi Azerbajdžanom a jeho úhlavným nepriateľom Arménskom, píšu Hospodárske noviny.

Ruský prezident Vladimír Putin pricestuje v nedeľu na dvojdňovú štátnu návštevu Azerbajdžanu. Jeho cesta bude predovšetkým zameraná na budovanie vzťahov ako aj na rozhovory o medzinárodných a regionálnych záležitostiach, uviedol Kremeľ. Informáciu priniesla agentúra AFP.

„Diskutovať sa bude o ďalšom rozvoji rusko-azerbajdžanských strategických vzťahov, ako aj o aktuálnych medzinárodných a regionálnych problémoch,“ oznámila Moskva. Rusko sa snaží opätovne presadiť ako mierotvorca medzi Azerbajdžanom a Arménskom, ktoré sa neustále zmietajú vo vzájomných nepokojoch. Tento dôvod je aj hlavným cieľom prvej návštevy ruského prezidenta tejto kaukazskej krajiny od roku 2018. Putina na návštevu pozval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, uviedla tlačová agentúra TASS.

„Po návšteve sa plánuje prijatie spoločného vyhlásenia hláv štátov a podpísanie medzivládnych a iných dokumentov,“ uvádza sa vo vyhlásení Kremľa. Vplyv Ruskej federácie na Kaukaze v posledných rokoch zoslabol, pričom Arménsko sa snaží o užšie vzťahy so Západom a Azerbajdžan sa stáva kľúčovým hráčom na európskom trhu s energiami. Európske krajiny, ktoré sa odstrihávajú od ruského zemného plynu, sa od začatia ruskej agresie na Ukrajine vo februári 2022, čoraz viac obracajú na Azerbajdžan bohatého na ropu a plyn, ako na náhradného dodávateľa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie