fbpx

Problém mnohých Slovákov: Ktoré potraviny zhoršujú hemoroidy?

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash

Zdravotný problém, za ktorý sa mnoho ľudí hanbí a kvôli ostýchavosti sa častokrát vyhýbajú aj návštevy lekára. Týmto prístupom však pacienti riskujú oveľa závažnejší problém – pričom platí, že zanedbávanie aj tohto problému môže váš stav ešte zhoršiť, píše portál vysetrenie.zoznam.sk.

O hemoroidoch nie je nepríjemné len hovoriť, o to viac sú nepríjemnejšie príznaky, ktoré túto chorobu sprevádzajú. A tie väčšinou bez návštevy lekára nezmiznú. Hemoroidy sú rozšírené žily v oblasti konečníka, pričom ste sa možno stretli s ich hovorovým názvom „zlatá žila“. Aj to však svedčí o tom, že vnútorné či vonkajšie hemoroidy trápia naozaj veľkú časť populácie.

Ochorenie pritom netrápi len staršie ročníky, ako by si mnohí mohli myslieť. Stretnúť sa s nimi môžu rovnako muži aj ženy v ktoromkoľvek veku, hoci častejšie sa vyskytujú u ľudí po 50-ke. Hemoroidy nie sú jediným zdravotným problémom, ktoré sa môžu vytvoriť v okolí konečníka, no je pomerne jednoduché ich rozoznať vďaka typickým príznakom:

  • svrbenie
  • pálenie
  • pocit tupého tlaku
  • bolesť, môže byť až extrémna
  • pocit nedokonalého vyprázdnenia
  • krvácanie alebo fliačiky krvi na toaletnom papieri po potrebe
  • tvorba hlienu

Príznaky sa môžu líšiť u každého pacienta a rozdielne sú pri vonkajších a vnútorných hemoroidoch. Vnútorné hemoroidy sa častejšie spájajú s nadmernou námahou pri vyprázdňovaní čreva a môžu aj „vypadnúť“ z konečníka. Vonkajšie hemoroidy sú menej časté, nachádzajú sa pod pokožkou v okolí análneho otvoru a bývajú nepríjemnejšie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie