fbpx

Situácia v politike: Fico chce odvolať Šimečku z postu podpredsedu parlamentu

Zdroj: Facebook/Robert Fico; TASR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude iniciovať odvolanie lídra opozičného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady. Vadí mu zvolávanie protestov a burcovanie verejnosti. Kritizuje ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku, ktoré si vzala do hľadáčiku ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Zároveň vyjadril ministerke podporu pri prípadnom odvolávaní v parlamente, píšu topky.sk.

„Najatá opozícia kričí len preto, lebo vedenie ministerstva kultúry prijíma personálne a manažérske rozhodnutia, ktoré v praxi znamenajú odstrihnutie rôznych, prepáčte, kultúrnych čudákov od štedrého zdroja verejného rozpočtu,“ skonštatoval premiér. Skritizoval aj poberanie finančných dotácií Nadáciou Milana Šimečku, ktorá podľa neho dostala od roku 2000 viac ako 650-tisíc eur. Hovorí, že ide o finančné toky pre rodinu lídra PS Šimečku.

Za protestami vidí predseda vlády záujem ochrániť finančné záujmy rodiny Šimečkovcov: „Šimečka na pokyn svojich nadriadených zvoláva verejné protesty, burcuje s fatálnymi následkami a ešte je aj taký politicky naivný, že podá návrh na odvolanie ministerky kultúry v NR SR. Za to, že ministerka chce prerušiť finančné toky pre jeho rodinu,“ podotkol.

Predseda PS podľa Fica zneužíva demokratické inštitúty, akými sú protesty, na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny. Navrhne preto vládnej koalícii, aby ho odvolali z postu podpredsedu Národnej rady SR. Chce, aby sa o návrhu na odvolanie ministerky Šimkovičovej a Šimečku konala v parlamente spoločná rozprava:  To bude zábava, o čom všetkom sa Slovensko dozvie. A ak k realizácii tohto návrhu dôjde, výsledkom bude, že nepadne ministerka, ale naivný pán Šimečka,“ dodal.

Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala včera (15. 8.) na tlačovej konferencii upozornili na čerpanie dotácií z FPU Nadáciou Milana Šimečku. Podľa nich si táto nadácia dala schváliť dotácie na roky 2025 a 2026, čo označili za neštandardné. Fond tieto tvrdenia odmieta a poukázal na to, že viacročná podpora je bežnou praxou. Podozrenia z ovplyvňovania procesu čerpania dotácií odmietla aj samotná nadácia. Za nepravdivé označila aj tvrdenia finančného profitovania rodiny Šimečkovcov. Napojenie na nadáciu odmietol aj samotný líder PS, ktorý podotkol, že v nadácii pracujú nezávislí ľudia, majú správnu radu a jej výročné správy je možné nájsť na internete.

Podľa Šimečku je Fico zatrpknutý pomstychtivý človek: „Jediný dôvod na moje odvolávanie bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Je to pomsta za 18 tisíc ľudí na protivládnom proteste. A je to aj pomsta za to, že ideme odvolávať absolútne nekompetentnú ministerku kultúry a ministra spravodlivosti, ktorý púšťa na slobodu kriminálnikov,“ uviedol a dodáva, že „zároveň však ide o bezprecedentný útok na politickú opozíciu a demokratické princípy v duchu najhoršieho mečiarizmu. Ak si Robert Fico myslí, že týmto ma zastraší, alebo odvedie pozornosť od toho, že kašle ľudí na Slovensku, veľmi sa mýli.“ 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie