fbpx

Nízka životná úroveň núti Slovákov „ťahať“ aj dve zamestnania

Za viac práce viac peňazí, to platí aj na Slovensku, kde sa za druhotným príjmom obzerá takmer 350-tisíc zamestnaných. Ďalšia práca im dokáže zvýšiť mesačný príjem o desiatky eur. Priemerný zamestnanec so súbežným príjmom minulý rok podľa analytikov zarobil vďaka svojej aktivite o 16% viac, píše portál openiazoch.sk.

Viacnásobná ekonomická aktivita vedie k celkovým vyšším príjmom, konštatujú analytici z Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA), ktorý je analytickou špičkou na Úrade vlády SR. Priemerný pracujúci so súbežným príjmom zarobil vlani o 169 eur mesačne viac ako ten, ktorý je trvalo zamestnaný iba u jedného zamestnávateľa. V roku 2023 bolo na Slovensku evidovaných 2,1 milióna pracujúcich s nanajvýš jedným zdrojom príjmu, z ktorého odvádzali odvody do starobného sporenia Sociálnej poisťovne. Analytici ISA pritom dodávajú, že nezáleží, či je zdrojom príjmu pracovná zmluva, dohoda, živnosť alebo iný obdobný vzťah.

„Mediánový mesačný vymeriavací základ (na platenie starobného poistenia) za pracujúcich, ktorí nemali súbeh príjmov, predstavoval 1 052 eur,“ uvádzajú analytici, ktorý spracovali dáta zo Sociálnej poisťovne. Ďalšie desaťtisíce Slovákov sa však snažia si svoj mesačný príjem zvýšiť. Pre ostatných 349-tisíc zamestnaných totiž platí, že aspoň počas jedného mesiaca minulého roka mali viac ako jeden príjem, z ktorého odvádzali starobné poistenie, čiže dosiahli súbeh príjmov. „Medián zo súčtu všetkých vymeriavacích základov bol pri tejto skupine pracujúcich na úrovni 1 221 eur, čo je o 16 percent viac ako u pracujúcich bez súbehu príjmov,“ uvádzajú analytici.

Aký je však dôvod takého vysokého počtu ľudí s viacerými zdrojmi príjmu? Hľadanie ďalších zdrojov môže podľa analytikov naznačovať, že ľudia pociťujú svoju nižšiu životnú úroveň alebo majú vyššie záväzky, čo ich núti viac pracovať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie