fbpx

SMUTNÁ SPRÁVA z hereckej branže: Zomrela slávna slovenská herečka

Zdroj: Facebook/Divadelný ústav; STVR

V stredu 14. augusta vo veku 93 rokov zomrela dlhoročná členka hereckého ensemblu Slovenského komorného divadla v Martine Eliška Nosálová. TASR o tom informuje na základe oznámenia od riaditeľa SKD Tibora Kubičku, píšu topky.sk.

Eliška Nosálová sa narodila 7. mája 1931 v Kroměříži. V roku 1949 sa stala členkou Divadla SNP v Martine po skúsenostiach s účinkovaním v mládežníckom ochotníckom súbore. „Patrila do generácie divadelníkov, ktorí stáli pri zrode profesionálnej divadelnej siete na Slovensku. Postupne sa vypracovala na protagonistku hereckého súboru a za takmer šesť desaťročí vytvorila bohatú galériu postáv, ktoré patria do zlatého fondu martinského divadla,“ uviedol Kubička.

Na začiatku jej hereckej kariéry Nosálová pútala pozornosť divákov svojím mladistvým výzorom a vrúcnym prejavom, uviedol riaditeľ SKD. Neskôr stvárnila úlohy, v ktorých uplatnila ženskú gracióznosť pohybu spojenú s dokonalou slovnou konverzáciou. Veľmi úspešné postavy vytvorila aj v groteskných a veseloherných úlohách v hrách slovenskej klasiky. V jej hereckom portfóliu sa nachádzali aj mnohé významné postavy svetového divadelníctva, ako Manon z Manon Lescaut, Ranevská vo Višňovom sade, Paula v hre Keď sa mačky hrajú či Titania vo Sne noci svätojánskej.

K nezabudnuteľným postavám patrí aj Vera v rozlúčkovej inscenácii jej ženskej hereckej generácie Najstaršie remeslo. Jej poslednými tromi inscenáciami, v ktorých účinkovala, boli Pamäť, Anjeli všedného dňa a Cesta životom. „Eliška Nosálová zanechala výraznú stopu aj tvorbou v rozhlasových a dabingových štúdiách, ako aj pred televíznymi a filmovými kamerami. Za všetky spomeňme postavu slepej manželky, matky v legendárnom filme Štefana Uhra Slnko v sieti,“ dodal Kubička.

Martinské divadlo ako aj celé dramatické umenie na Slovensku podľa neho stráca v zosnulej Eliške Nosálovej výraznú osobnosť, ktorá svojím tvorivým vkladom obohatila národnú kultúru. „Jej herecké majstrovstvo ostane natrvalo zapísané vo vedomí a srdciach divákov,“ skonštatoval. Pohreb zosnulej herečky sa uskutoční v pondelok 19. augusta o 11:30 v Dome smútku v Martine.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie