fbpx

Povinná vojenská služba? V TEJTO krajine od budúceho roka realita

Vľavo na snímke chorvátsky minister obrany Ivan Anušić. Zdroj: AP; Wiki

Od budúceho roka 2025 zavedie Chorvátsko, obľúbená dovolenková destinácia mnohých Slovákov, opätovnú povinnú vojenskú službu. Služba v ozbrojených silách potrvá dva mesiace, píšu topky.sk na základe správy agentúry AP s odvolaním sa na vyjadrenia chorvátskeho ministra obrany Ivana Anušića.

Krok Záhrebu agentúra odôvodnila stupňujúcim sa napätím v Európe po ruskej agresii na Ukrajine. Pripomenula ale aj preteky v zbrojení na Balkáne, ktorý v 90. rokoch zažil krvavú občiansku vojnu po rozpade Juhoslávie. Rozhodnutie znamená návrat k brannej povinnosti, ktoré Chorváti pozastavili v roku 2008, keď krajina prešla na systém založenom na dobrovoľnosti.

„Zvýšili sme platy vojakov, poddôstojníkov a dôstojníkov, ale aj ich hmotné zabezpečenie. Modernizácia a vybavenie ozbrojených síl postupujú podľa plánu a v súlade s tým, čo sme dohodli s našimi spojencami a vedením NATO,“ uviedol minister Anušić pre chorvátsku televíziu a uistil, že na obrane sa šetriť nebude. „Bude to trvať dva mesiace, začne to 1. januára 2025. Pokračujeme vo všetkom, čo sme oznámili verejnosti,“ uviedol minister s tým, že štátny rozpočet s takýmito výdavkami počíta. „Vybavujeme a modernizujeme ozbrojené sily. Organizujeme ich tak, ako sa to od nás očakáva a ako sme sa dohodli s našimi spojencami v NATO. Naše ozbrojené sily budú mať oveľa lepší a silnejší obraz ako predtým,“ zdôraznil Anušić.

Chorvátsky prezident Zoran Milanović tiež nedávno podotkol, že armáde chýba 2 500 poddôstojníkov a 1 500 až 2 000 vojakov: „Je to choroba a je to demografická alebo štrukturálna diera, s ktorou sa stretávajú všetky západné armády, všetci naši spojenci,“ uviedol podľa denníka Večernji list.

Aj ostatné európske krajiny zvažujú znovuzavedenie povinnej vojenskej služby. Vlani tak urobilo napríklad Lotyšsko, ktoré tak urobilo preto, aby odstrašilo Rusko od invázie do Európy. Malá pobaltská krajina, ktorá je členskou krajinou NATO, od mužov s lotyšským občianstvom vo veku 18 až 27 rokov vyžaduje. aby absolvovali povinnú ročnú vojenskú službu. Podľa agentúry AP zvažuje obnovenie vojenskej služby aj Srbsko, hlavný regionálny súper Chorvátska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie