fbpx

Posun vo vyšetrovaní atentátu na premiéra Fica: Maroš Žilinka prezradil, aké dôkazy zabezpečili

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa

Prokuratúra dnes informovala, že vo vyšetrovaní atentátu na premiéra Roberta Fica nastal posun. Spojené štáty doručili dôkazy, ktoré sa týkali služieb spoločností Meta a Google. Tie Slovensko získalo na základe žiadostí o poskytnutie právnej pomoci. Informoval o tom dnes generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

„Vo vzťahu k Spojeným štátom americkým sú zabezpečované dôkazy týkajúce sa služieb spoločností META a Google. V záujme urýchleného získania dôkazov, boli tieto poskytované v dvoch krokoch,“ vysvetľuje v príspevku generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Prvý krok predstavoval zabezpečenie neobsahových údajov. Takéto údaje boli poskytnuté ku všetkým účtom obvineného od oboch spoločností. Druhý krok predstavuje poskytnutie obsahových údajov. K dnešnému dňu boli americkou stranou zabezpečené takéto údaje k trom účtom od spoločností META. Pokiaľ ide o obsahové údaje od spoločnosti Google, na základe podkladov poskytnutých slovenskými orgánmi dožiadaná strana (justičné orgány USA) tieto posúdi a v prípade, ak ich bude považovať za dostatočné, príjme právne kroky potrebné na zabezpečenie obsahových údajov od spoločnosti Google,“ uviedol generálny prokurátor.

Generálny prokurátor tak odmieta kritiku vyšetrovania. Tvrdí, že obstarávanie dôkazov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce je časovo náročným procesom, ktorý má vplyv na celkovú dĺžku prípravného trestného konania. Atentát sa vyšetruje ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Opozičná kritika

Opoziční poslanci zo strany Progresívne Slovensko (PS) navrhujú, aby v parlamente vznikla komisia na prešetrenie okolností atentátu.

PS hovorí, že vláda za tri mesiace neurobila nič, čím by posilnila bezpečnosť v krajine, len pre seba schválila Lex atentát a doživotnú rentu pre Roberta Fica.

Podobne kriticky sa k vyšetrovaniu vyjadrilo aj hnutie KDH, ktoré vyzýva generálnu prokuratúru, aby v čo najkratšom čase informovala o jeho stave. Vyzýva aj na vyvodenie zodpovednosti za pochybenia a prijatie opatrení na zabránenie podobných atentátov a ohrozenia bezpečnosti občanov.

„Myslíme si, že ide o snahu koalície zamlčovať fakty, pretože im to tak vyhovuje. Z premiéra Fica – pri našom jasnom odsúdení atentátu – sa stal v očiach verejnosti martýr, hrdina, obeť…., čo najmä strane SMER veľmi vyhovuje. Vyhovuje im aj to, že bez dôkazov, bez informovania o priebehu vyšetrovania, obviňuje z atentátu opozíciu – lebo papier znesie všetko,“ tvrdia predstavitelia KDH.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie