fbpx

Vstávate s únavou a počas dňa ste „vyšťavení“? Dôvodom NEMUSÍ byť len nesprávna životospráva

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Snažíte sa spať dostatočné množstvo času, ísť si skoro ľahnúť, i tak sa ráno zobúdzate unavení a bez energie?

Problémy s ranným vstávaním, kedy sme „vyšťavení“ a bez energie, má mnoho ľudí. U nejedného človeka to spôsobuje zvyčajne zlá životospráva, nezdravý životný štýl alebo zlozvyky, o ktorých sa nám ani nezdá, že robia zle, píše portál vysetrenie.zoznam.sk. V týchto týždňoch sa k tomu pridávajú aj tropické noci, pri ktorých sa nedokáže nielen miestnosť, ale tiež organizmus ochladiť.

Ideálna dĺžka spánku je približne sedem až osem hodín denne. Musí ísť o plnohodnotný spánok, ktorý človeka osvieži, zregeneruje a doplní energiou. Nie každý si takúto dĺžku spánku môže dopriať alebo mu je dopriata. Ranná únava potom negatívne ovplyvňuje celkový chod počas celého dňa.

Keď vstanete unavení, ste menej produktívni, pôsobíte podráždene a nesústredene. Ak to trvá niekoľko dní po sebe, poriadne to znepríjemňuje život. Často sa potom zbavujete malátnosti tým, že vypijete litre kávy alebo energetický nápojov za deň. „Také množstvo však má väčšinou opačný efekt a spúšťa u neho úzkosť a nervozitu,“ konštatovala pre ndtv.com dietologička Shweta J Panchalová.

Hoci niekoho kávový nápoj poriadne nakopne, nie je to podľa nej dlhodobé riešenie. Zmena musí nastať na inom mieste. Na spánkový cyklus vplýva niekoľko faktorov, ako sú životný štýl či stravovacie návyky. Ak sa prebúdzate s pocitom únavy častejšie ako zvyčajne, treba nájsť hlavnú príčinu.

Toto je päť hlavných príčin, prečo sa zobúdzate bez energie:

1. Používanie telefónu

Väčšina z nás zaspí po tom, ako odloží telefón. Ten však výrazne ovplyvňuje kvalitu spánku. Odborníci vystríhajú pred obrazovkami, ktoré vyžarujú modré svetlo. To má za následok negatívne ovplyvnenie spánkového hormónu melatonín a zapríčiňuje nekvalitný odpočinok.

Sledovanie telefónu nadmerne stimuluje mozog, čím sa narúša prirodzený spánkový cyklus. Ráno potom človek vstáva nesvoj a unavený. „Vyhnite sa preto používaniu telefónov pred spaním, aby ste sa zobudili svieži a energickí,“ radí Panchalová.

2. Dehydratácia

Verte tomu či nie, dostatočný príjem vody výrazne ovplyvňuje spánkový cyklus. Podľa dietologičky, ak počas dňa neprijímame dostatok tekutín, ovplyvní to hladinu aminokyselín v tele. Ak ich má človek nedostatok, naruší sa proces premeny tryptofánu na serotonín a neskôr na melatonín. Ten práve potrebujeme ku kvalitnému spánku. Keď sa však v tele neuvoľňuje, ráno vstane človek unavený a ospalý.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie