fbpx

Rakovina štítnej žľazy sa ukrýva roky. Pomôcť vypátrať ju môže český prístroj

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay/ČT 24)

Nový prístroj, ktorý dokáže lepšie sledovať v tele pacienta rádioaktívne lieky, môže do budúcnosti pomáhať ľuďom s rakovinou štítnej žľazy. Informovali o tom 1. lekárska fakulta Karlovej Univerzity v Prahe a Fakultnej nemocnice v Motole, ktorých vedci na robotickom zariadení s gama kamerou pracujú.

Rakovinou štítnej žľazy každý rok na celom svete ochorie asi 300-tisíc ľudí, píše portál ČT 24. Tento závažný zdravotný problém sa týka najmä žien. Zásadnou komplikáciou u týchto nádorov je ich schopnosť sa vracať – k recidívam u nich môže dochádzať aj niekoľko rokov.

Základným spôsobom liečby je chirurgický zákrok, ktorý rakovinu odstráni. Ale súčasťou liečby pacientov po operácii je terapia rádioaktívnym jódom. Cieľom je odstrániť nepatrné zvyšky nádoru, ktoré po chirurgickom zákroku môžu v krku zostávať – ​​a mnohokrát zostávajú. Rádioaktívny izotop jódu sa v štítnej žľaze prirodzene hromadí a miesto sa tak lokálne ožiari, čo má zastaviť rakovinové bujnenie.

Lenže súčasné spôsoby v tom nie sú príliš dobré, problém je v prístrojoch. Súčasné metódy totiž podľa odborníkov v súčasnosti nevedia lekárom dostatočne pomôcť pri rozhodovaní o najvhodnejšej liečbe. „Fyzikálne nie sú dnes bežne používané prístroje schopné mať také rozlíšenie pre jód 131,“ vysvetlila klinická rádiologická fyzička Fakultnej nemocnice v Motole Tereza Kráčmerová.

Nový prístroj, ktorý dokáže lepšie sledovať v tele pacienta rádioaktívne lieky, môže do budúcnosti pomáhať ľuďom s rakovinou štítnej žľazy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie