fbpx

Turisti ich kŕmia napriek zákazu. Jelenice v Tatrách chcú presťahovať, oznámilo mesto

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR)

Vo Vysokých Tatrách sa čoraz častejšie jelenice s mláďatami približujú k obydliam a spôsobujú problémy. Došlo aj k stretom s vozidlami aj turistami.

Pracovníci Tatranského národného parku (TANAP) v uplynulých dňoch informovali, že chcú sťahovať tie, ktoré sa dlhodobo pohybujú v intraviláne mesta, píše portál Korzár Spiš. Potom ich presunú do oblastí parku, kde sa budú cítiť bezpečne.

Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák (nezávislý) hovorí, že sa v meste jelenice zdržujú dlhodobo, neraz sa priblížia k ľuďom. Tvrdí, že vysoká zver je síce v Tatrách doma, ale hrozia aj situácie, ktoré nemusia dobre dopadnúť, či už pre zvieratá, ale aj pre ľudí.

„Chodia po zastavanom území, motajú sa po cestách, po križovatkách a ohrozujú sami seba. Aby nedošlo k nejakej dopravnej nehode, rozhodli sme sa ich odchytávať. Nie sú premnožené, zvykli si, že sú v zastavanom území a zvykli si na prítomnosť ľudí,“ povedal nám primátor Vysokých Tatier.

Dodal, že sa jelenice pohybujú v intravilánoch mestských častí. Väčšinou v Tatranskej Lomnici, ale aj inde. „Vidíme ich, pohybujeme sa po meste, bývame tu. Jelenice sa prechádzajú. Robí to problémy, stalo sa už niekoľkokrát, že chceli od ľudí, aby im dali jesť, niektorí ich dokonca pravidelne kŕmia.

Jelenice vedia turistov zaskočiť, často aj nepríjemne. „Stalo sa, že skopali ľudí. V minulosti, tuším v roku 2021, sme mali zaznamenaných 18 napadnutí. Jelenice, keď majú mladé a ľudia idú so psami, tak môžu zaútočiť. V Hornom Smokovci zabila jelenica psa.“

Tento rok zaznamenali zatiaľ len drobné kolízie, našťastie žiadne vážne poranenia. Podľa primátora ide o bezpečnosť zvierat, aby ich nezrazilo auto, ale aj ľudí. „Zatiaľ sme nemali hlásené, že by niekto skončil v nemocnici, no je to divé zviera. Viete, má obrovskú silu a náhodou keby napadlo nejaké dieťa, tak by bolo zle,“ ozrejmil primátor.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) opakovane vyzýva obyvateľov Tatier a turistov, aby jeleniu zver nekŕmili. „Zvieratá nie sú hladné. Udržiavané trávniky im poskytujú výdatný zdroj potravy. Ľudská strava zvieratám neprospieva, nevedia ju stráviť a môže im spôsobiť ťažkosti.“

Správa TANAPu uvádza, že najmä v jarnom období sa v intraviláne tatranských osád opakuje tá istá situácia. „Zvieratám privádzajú na svet mláďatá a najmä jelenia zver ich vodí až k obytným domom. Zver sem prichádza predovšetkým z dôvodu, že sa v týchto miestach cíti bezpečne, vie že ju tu neohrozujú predátori a nachádza tu dostatok chutnej potravy na trávnikoch, ktoré sú pravidelne udržiavané.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie